Gyldne løfter om ferie til syge syltet af politikere

Sommerferien venter. Men ikke for mange af de syge, der er i de udskældte ressourceforløb. Flere politikere lovede i efteråret hjælp til dem. Siden er der sket ... ingenting.
Et år skal der gå, før du kan få ferie. Sådan er virkeligheden for nogle af de syge danskere, der er i ressourceforløb. 
Et år skal der gå, før du kan få ferie. Sådan er virkeligheden for nogle af de syge danskere, der er i ressourceforløb.  Foto: SCANPIX arkiv

Noget skidt, for rigidt og fuldstændig urimeligt.

Sådan lød den skarpe kritik fra Socialdemokraterne, SF og Radikale, der i september sidste år langede ud efter feriereglerne for syge i ressourceforløb.

Reglerne skulle ændres, mente politikerne, der reagerede på Avisen.dk's afdækning af, at det ikke er alle syge, som har ret til ferie. Nogle skal vente i 12 måneder på ferieret. Andre får fem ugers ferie det første år i ressourceforløb.

Nu - snart ti måneder senere og på kanten af endnu en sommerferie - har ingen af politikerne holdt, hvad de lovede.   

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn erkender blankt, at der ikke er sket ret meget:

- Jeg kan sagtens forstå, hvis der sidder mennesker derude med de her problemer og tænker, at det her bare går for langsomt, siger han.

Leif Lahn kaldte ellers sidste år de ulige ferieregler for "fuldstændig urimelige" og ville tage fat i beskæftigelsesministeren for at få reglerne ændret.

- Der har været et hav af sager om ressourceforløb, fordi det nogle steder slet ikke går godt nok. Så jeg har ønsket at få ressourceforløb evalueret. Nu har ministeren sagt, det kan blive efter sommeren, og så vil jeg tage alle tingene med, også ret til ferie, siger han.

Ingen aftaler men nej til ferie

Susanne Møller er blandt dem, som blev ramt af reglerne. Sidste sommer måtte hun sige nej til 14 dages ferie i Randers hos en veninde, der har en hundekennel.

For man skal være i ressourceforløb 12 måneder i træk, før man har ret til ferie. Hvis man altså har været på sygedagpenge før - som Susanne Møller.

Havde hun i stedet været på kontanthjælp i mindst et år inden ressourceforløbet, havde det givet hende ret til fem ugers ferie med det samme. 

Hun er ikke overrasket over, at politikerne ikke har handlet. 

- Det er politiker-logik: Du er syg, så har du jo ferie hele tiden, konstaterer Susanne Møller. 

Ressourceforløb er en del af reformen om førtidspension og fleksjob, som tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tog initiativ til.

- Der er desværre ikke sket ret meget siden. Det skyldes, at jeg har ønsket at få ressourceforløb evalueret, fordi der har været et hav af sager. Nu har ministeren sagt, det kan blive efter sommeren, og så vil jeg tage alle tingene med, også ferie, siger Leif Lahn.  

"Det er blevet sparket til hjørne" 

Reformen blev vedtaget i 2012 med stemmer fra Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF.

I SF erkender beskæftigelsesordfører Karsten Hønge, at der ikke er sket noget med de ferieregler, han selv kritiserede sidste år.

Han sagde ellers dengang, at den manglende ferie er et urimeligt pres på de syge. Sygedagpenge bør give ret til at holde ferie under ressourceforløbet, lød det fra ham, og det ville SF ved først givne lejlighed tage op for at få det ændret.

- Det er blevet sparket til hjørne, fordi der har været så mange presserende spørgsmål om ressourcespørgsmål i løbet af året, siger Karsten Hønge.

Venter på ministeren

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har meldt ud, at der til efteråret skal laves en samlet evaluering af reformen. I den forbindelse vil Karsten Hønge tage det op.

- Jeg kan godt garantere, det kommer på dagsordenen til evalueringen. Men jeg kan jo ikke garantere, at vi kan få det ændret, siger han.

Sofie Carsten Nielsen, beskæftigelsesordfører for Radikale, sagde sidste efterår, at reglerne for ferie var for rigide og skulle ændres. Men heller ikke hun har gjort noget endnu.

- Det må vi kigge på i forligskredsen, og jeg forventer, at ministeren indkalder. Også mennesker i ressourceforløb skal kunne holde ferie ind i mellem, siger Sofie Carsten Nielsen.

Leif Lahn kan godt forstå, hvis der er syge på ressourceforløb, der er vrede.

 - Og det har de ret til. Nu er det lykkedes at få ministeren til at indkalde til en evaluering. Det er ikke det samme, som at jeg kan love at ændre det, for det en politisk øvelse, hvor vi skal have forligsparterne med, siger Leif Lahn.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.