Fokus på social dumping skræmmer unge væk fra skurvognen

Mange unge går uden om byggebranchen. Flere fagforbund mener, at stort fokus på social dumping er med til at tegne et forvrænget billede af branchen.
Man skal være klar over, at hver gang social dumping i byggeriet italesættes, sendes der også et signal til den ungdom, hvorfra fremtidens håndværkere skal hentes, om at der er noget galt, påpeger forbund.
Man skal være klar over, at hver gang social dumping i byggeriet italesættes, sendes der også et signal til den ungdom, hvorfra fremtidens håndværkere skal hentes, om at der er noget galt, påpeger forbund. FOTO: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix

Når mange unge går en stor bue uden om håndværksfag, er det blandt andet fordi, at kampen mod social dumping kaster et uheldigt og afskrækkende lys over bygge- og anlægsbranchen.

Det mener flere fagforbund, som efterlyser større balance i tingene, så det også fremgår, at langt størstedelen af arbejdet på byggepladserne foregår efter bogen.

- Ser man på mediebilledet, tegnes der nogle gange et billede af bygge- og anlægsbranchen som domineret af social dumping, dårlige arbejdsforhold og lave lønninger. Der er reelle problemer, men den udenlandske arbejdsstyrke i branchen udgør trods alt kun 10 procent, påpeger formanden for Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen.

- Der er jo et kæmpe arbejdsmarked, hvor arbejdet foregår på overenskomstmæssige vilkår, og det skal vi have frem, hvis branchens image skal forbedres, mener elektrikernes formand.

Balanceakt

Energi-branchen, som elektrikerne hører under, er helt i bund i en image-undersøgelse, som firmaet CompanYoung har foretaget blandt 395 unge i aldersklassen 13 til 25 år.

Læs også: Unge: Håndværker? Glem det, det gider jeg da ikke være

Under 10 procent af de unge har energi-branchen som en af de fem brancher, de finder mest attraktive blandt de i alt 14 brancher, arbejdsmarkedet er opdelt i.

At blive murer eller tømrer er stort set lige så lidt attraktivt, mener de unge.

Steen Boesen, uddannelseskonsulent i 3F’s byggegruppe, er enig i, at bygge- og anlægsbranchens manglende popularitet kan have noget at gøre med en store fokus på dårligt arbejdsmiljø, dårlige lønninger og svindel i branchen.

- Vi gør meget ud af indsatsen for at sikre danske løn- og arbejdsvilkår på byggepladserne. Men hver gang vi italesætter det, er vi også med til at sende et signal om, at der er et eller andet forkert. Det er en balanceakt, for vi skal naturligvis ikke holde kæft. Men ofte kommer vi til at skræmme nogle væk, mener han.

Sandheden skal frem

Mattias Tesfaye, murer, fagligt aktiv gennem mange år og nyvalgt folketingsmedlem (S), advarer imidlertid kraftigt mod at putte med indsatsen mod social dumping i den tro, at det vil få byggebranchen til at fremstå mere attraktiv for de unge.

- Når unge er tilbageholdende over for byggebranchen og frygter social dumping, er det ikke fordi de har læst en avisartikel eller set en annonce fra en fagforening. Det er fordi, de har nogle venner, en onkel eller en far som siger, at de er bange for, at der ikke er job til danskere i branchen i fremtiden, siger han.

Snakken i familien er afgørende

Mattias Tesfaye mener, at man skal passe på med ikke at overvurdere mediernes og reklamebranchens magt og undervurdere den almindelige snak mand og mand imellem.

-  Det er nødvendigt og fornuftigt med et fokus på social dumping. Det er ikke med til at skræmme unge væk, men vil sikre, at flere kan anbefale byggebranchen til deres børn, mener han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.