FOA advarer: Tidspresset slider de ansatte op

Et øget tidskrav til de ansatte slider på blandt andet rengøringsassistenterne, mener FOA.
Det er helt vanvittigt, at rengøringsassistenter og andre lønmodtagere skal slides helt ned, inden de er 50 år, raser FOA. 
Det er helt vanvittigt, at rengøringsassistenter og andre lønmodtagere skal slides helt ned, inden de er 50 år, raser FOA.  Foto: Scanpix/Arkiv

Nogle job slider mere end andre. For flere faggrupper betyder det, at de ansatte må stoppe på arbejdsmarkedet før tid, advarer fagforbundet FOA, der blandt andet skyder skylden på et for højt tidspres fra arbejdsgiverne. 

En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) fastslår, at rengøringsassistenter og ansatte i industri- og transportbranchen er i høj risiko for at forlade arbejdsmarkedet, før de når pensionsalderen.

- Vi kan se, at mange medarbejdere i alle tre brancher, og særligt medarbejdere over 50 år, har store udfordringer med deres helbred, lav fysisk formåen og samtidig høje fysiske arbejdskrav, lyder det fra professor Andreas Holtermann fra NFA, der er en af forskerne bag undersøgelsen. 

Sektorformand Gina Liisborg fra FOA, der blandt andet repræsenterer rengøringsassistenterne, er rasende over, at det er kommet så vidt. Men er ikke overrasket.

Skal nå mere på kortere tid 

- Vi har i mange år sagt, at der skal være variation i løbet af arbejdsdagen, så der også er nogle serviceopgaver de kan lave. For det slider for meget på kroppen at gøre rent dagen lang i højt tempo, siger Gina Liisborg, der placerer ansvaret hos arbejdsgiverne.

Hun forklarer, at rengøringsassistenternes arbejde i dag bliver målt minutiøst, da der skal nås mere på kortere tid. 

- Før blev rengørings-opgaverne målt i timer og minutter. Nu er det helt ned i sekunder, det handler om. 

Og tidspresset stresser ikke kun de ansatte psykisk. Fysisk holder de heller ikke til det, fortæller Gina Liisborg.

- De bliver så nedslidte, at de til sidst ikke kan være på arbejdsmarkedet. Og det sker jo allerede i nogle tilfælde inden 50-årsalderen. Det koster samfundet endnu flere penge i form af førtidspensioner, lægebesøg og fysioterapeutbehandlinger, siger Gina Liisborg.

FOA har tidligere på året været ude med forslaget om en differentieret pensionsalder.

Det går ud på, at kortuddannede og ufaglærte har mulighed for at trække sig tilbage tidligere end dem med lange uddannelser, der er kommet senere ud på arbejdsmarkedet og har mindre nedslidende job. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.