Fagboss: Hvor meget mere kan en direktør arbejde eller forbruge?
Skattelettelser i toppen er en forkert prioritering, som udelukkende øger uligheden i samfundet, mener formand i HK Service Hovedstaden.

Af René Knudsen
SE ALLE BLOGINDLÆG

KONSEKVENSERNE AF Brexit er mange. Ikke kun i Storbritannien, men også de øvrige EU-lande, herunder Danmark. Hvad Brexit kommer til at betyde for EU-samarbejdet på sigt kan vi ikke sige meget om med sikkerhed. Men det er sikkert, at de økonomiske konsekvenser allerede nu er til at tage og føle på. Samarbejdet i EU har skabt rigtig mange arbejdspladser i Danmark, og når en så stor samarbejdspartner melder sig ud af fællesskabet, skaber det usikkerhed hos virksomhederne herhjemme. Mange danske arbejdspladser er i fare for at gå tabt som resultat – mere end 13.000 ifølge beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 

I de seneste år har vi været vidne til, at stadigt flere mennesker er kommet i arbejde. Det er gået den rigtige vej, og i Danmark er vi kommet godt ud af den økonomiske krise. Men den positive fremgang er i risiko for at blive bremset. Både af globale usikkerheder som Brexit, men også af skæve politiske prioriteringer som kontanthjælpsloft, billigere luksusbiler og topskattelettelser, der udelukkende kommer landets rigeste til gode.

MENS DE fleste danskere i disse uger nyder en velfortjent ferie, varmer de borgerlige partier på Christiansborg op til et turbulent efterår, hvor blandt andet forhandlingerne om skattelettelser skal finde sted. Lige nu lader det til, at slaget skal stå mellem topskattelettelser og yderligere udlændingestramninger. For mig at se, to forkerte prioriteringer – både socialt og økonomisk. Samtidig er det åbenbart ikke i denne omgang, at der kan blive råd til skattelettelser til dem, der tjener allermindst. Hertil er fremtiden for usikker på grund af Storbritanniens europæiske detour, må man forstå. Det synes jeg er en forkert diagnose og en dårlig undskyldning for igen at udskyde skattelettelser for dem, der har behov for lidt ekstra i hverdagen. 

I Danmark har vi tidligere vist, hvordan man gennem offentlige investeringer kan sikre vækst og arbejdspladser. For mig at se, er det netop nu, hvor mange arbejdspladser er i fare for at gå tabt, at vi har behov for en lettelse af skatten for dem, der tjener mindst. Vi har råd til det, og arbejdsmarkedet har behov for det. Ledigheden er lav lige nu, men hvis vi skal geare arbejdsmarkedet til en usikker fremtid og undgå, at ledigheden stiger igen, er det nødvendigt med en ekspansiv finanspolitik. Men skattelettelser i toppen er en forkert prioritering, som udelukkende øger uligheden i samfundet. Man kan jo spørge sig selv, hvor meget mere en direktør kan arbejde eller forbruge? De mennesker, som har behov for skattelettelser, er dem hvor et lønnet arbejdet ikke kan svare sig økonomisk i forhold til offentlige ydelser. Det er her incitamentet til at arbejde skal øges, og der er skattelettelser i bunden et af de redskaber, som giver mening.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om René Knudsen

René Knudsen er Formand for HK Service Hovedstaden, som med sine mere end 24.000 medlemmer er Danmarks største lokalfagforening. René blogger om det moderne arbejdsmarked og fremtidens fagforening.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.