Eksperters råd om gældssanering til fattige samler støv

Trods politikernes løfter om handling sker der ikke det store.
Advokat og tidligere Folketingspolitiker Line Barfod stod bag rapporten fra Rådet for Socialt Udsatte.
Advokat og tidligere Folketingspolitiker Line Barfod stod bag rapporten fra Rådet for Socialt Udsatte. Foto: SCANPIX arkiv

For at få gældssanering skal du have et job eller få pension - enten folke- eller førtidspension.

Men førtidspension er blevet langt sværere at få i dag end tidligere, og det har en slagside i forhold til socialt udsatte mennesker.

Det blev der for halvandet år siden advaret om i en rapport, som Rådet for Socialt Udsatte stod bag. Emnet i rapporten var netop socialt udsattes gældsproblemer.

Rapporten pegede på, at reglerne om gældssanering ikke er fulgt med de seneste års store reformer af førtidspension og fleksjob.

De fleste, der søger førtidspension, skal i dag gennem ressourceforløb. Er de under 40 år, kan det forløb vare op til ti år. De såkaldte ressourceforløb er en del af reformen af førtidspension og fleksjob fra 2013 og skal sikre, at ingen havner på førtidspension, hvis de kan komme til at arbejde.

Men for gældsramte betyder ressourceforløbene, at i alle de år, deres sager kører i kommunen, kan de ikke søge om gældssanering.

Line Barfod, der er advokat og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, stod bag rapporten for Rådet for Socialt Udsatte.

Ifølge hende er der ikke sket mere i retning af at tilpasse loven om gældssanering til virkeligheden i dag.

- Vi er i dialog med politikerne, men der er ikke sket noget konkret, siger Line Barfod.

Avisen.dk skrev i oktober 2014 om problematikken. Flere partier sagde dengang, at de nu ville se på, om loven om gældssanering skal ændres.

Hos Socialdemokraterne sagde retsordfører Trine Bramsen, at de aktuelt så på udfordringerne i en til formålet nedsat arbejdsgruppe.

Det resulterede i et udspil sammen med Radikale op til valget sidste år, som Trine Bramsen stadig henviser til. Men udspillet indeholder kun forslag om at eftergive gæld efter sagsomkostninger for kriminelle.

Hverken i DF eller Enhedslisten er der sket yderligere i sagen, selvom Enhedslisten dengang ville have nedsat en ekspertgruppe og DF ville have undersøgt, hvor mange i ressourceforløb, der har gæld.

SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt sagde, at hun ville bede Justitsministeriet om en hurtig afklaring af, om der er brug for en lovændring. Men hendes efterfølger Lisbeth Bech Poulsen (SF) ved ikke, hvad der er sket på området og har på grund af travlhed i folketinget ikke tid til at undersøge det.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.