Gæld og koks i privat-økonomien skaber skam og skyld

Ubetalelig gæld er skamfuldt. Så meget, at mange ikke tør tale med deres nærmeste om, at økonomien er kommet ud af kontrol.  
Gældsrådgivningerne møder ofte mennesker, der skammer sig så meget over deres gæld, at de ikke engang har fortalt partneren eller store hjemmeboende børn om deres økonomiske problemer.
Gældsrådgivningerne møder ofte mennesker, der skammer sig så meget over deres gæld, at de ikke engang har fortalt partneren eller store hjemmeboende børn om deres økonomiske problemer. Foto: Arkiv/Claus Fisker/Scanpix

Otte ud af ti danskere vil se det som skamfuldt, hvis de havner i så stor gæld, at de ikke selv magter at komme ud af det økonomiske rod igen.

Det viser en ny Wilke-rundspørge for Avisen.dk, hvor et repræsentativt udsnit på 1.021 danskere har svaret.

Kun 13 procent synes ikke, det vil være skamfyldt.

Den udbredte skam svarer til erfaringerne fra Forbrugerrådet Tænks gratis gældsrådgivninger rundt om i landet.

Her møder rådgiverne ofte mennesker, der skammer sig så meget over deres gæld, at de ikke engang har fortalt partneren eller store hjemmeboende børn om deres økonomiske problemer.

Det fortæller Jan Milo fra Forbrugerrådet Tænks Gældrådgivning.

Han siger, at skammen over ikke at kunne betale sin gæld, betyder, at selv kontanthjælpsmodtagere, der knapt har penge til faste udgifter, indgår betalingsaftaler med deres kreditorer. Blandt andet fordi de ikke kender deres rettigheder som skyldnere.

- Så sker der i værste fald det, at rådighedsbeløbet udhules ved disse mange betalingsaftaler. Det kan have den konsekvens, at borgerne tager nogle uoverlagte beslutninger og optager forbrugsgæld for at have mad i køleskabet og tøj på kroppen, siger han.

Spørgsmål ved selvforståelsen

Dan Zahavi er professor i filosofi ved Københavns Universitet og forsker i skam. Han siger, at følelsen af skam handler om et tab af selvrespekt og selvværdi.

Han tvivler meget på, at skammen handler om pengene i sig selv. Når så mange forbinder skam og gæld, er det et resultat af en mangeårig kultur:  

- Folks egen identitet og selvforståelse er knyttet til et billede af dem selv som værende selvforsørgende med kontrol over økonomien. Derfor sætter gælden spørgsmål ved ens egen selvforståelse, siger Dan Zahavi.

Han siger, at modsat forlegenhed, der oftest forsvinder, når man kommer ud af den akavede situation, så bliver skammen siddende.

- Hvis man mener, at man har svigtet sin opgave som ansvarlig familiefar ved ikke at kunne forsørge familien, vil skammen blive der, fordi det har undermineret ens selvbillede, siger han. 

Omverdenen syn på dig kan ændres

Wilke har i rundspørgen også spurgt, om det vil påvirke opfattelsen af en ven eller et familiemedlem negativt, hvis vedkommende kom ud i så stor gæld, at han/hun ikke kunne komme ud af gælden.

En tredjedel svarer, at det ville påvirke synet på en ven eller et familiemedlem negativt, hvis vedkommende kom ud i ubetalelig gæld.

Halvdelen siger, at gælden ikke vil påvirke deres syn på vennen eller familiemedlemmet negativt.

Dan Zahavi mener, at når man er mere tilgivende overfor andres gældsproblemer, så kan det skyldes, at man forestiller sig forskellige situationer, der kan undskylde vennens situation.

- Der vil sikkert være stor forskel på reaktionen alt efter årsagen til gælden. Hvis eksempelvis er opstået på grund af ludomani, vil man måske være mere kritisk, siger Dan Zahavi.

Han mener, at forskellen på, hvor hårdt man dømmer andre og sig selv, er en klassisk diskussion i forskningen. Nemlig om skam skyldes andres syn på en, eller om det handler om den måde, hvorpå man vurderer sig selv.

- Man kan være en hård dommer på egne vegne. Det er et godt spørgsmål, hvad det ville betyde for den enkelte, hvis man vidste, at de andre ikke var så fordømmende, siger han.

Det spurgte vi om:

Ville du se det som noget skamfuldt at være komme ud i så stor gæld, at du ikke ved egen hjælp kunne komme ud af gælden?          

Ja: 80 procent

Nej: 13 procent

Ved ikke: 7 procent

Ville det påvirke din opfattelse af en ven/familiemedlem negativt, hvis vedkommende kom ud i så stor gæld, at vedkommende ikke kunne komme ud af gælden? 

Ja: 34 procent

Nej: 49 procent

Ved ikke: 17 procent

Kilde: Wilke 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.