Den dag de fremmede forsvandt

DR-chef om ledige: Respekt for deres mod

Nyhedsredaktør på DR1 Henriette Marienlund synes, at de 11 ledige fra 'Den dag de fremmede forsvandt' er modige.
En af de 11 ledige fra 'Den dag de fremmede forsvandt'. Han prøvede at arbejde på den fynske trævirksomhed Dansk Træemballage, men kom for sent på dag 2, og fik derfor ikke noget fast job ud af det.
En af de 11 ledige fra 'Den dag de fremmede forsvandt'. Han prøvede at arbejde på den fynske trævirksomhed Dansk Træemballage, men kom for sent på dag 2, og fik derfor ikke noget fast job ud af det. STV Production A/S

DR’s tv-eksperiment med 11 arbejdsløse danskere har fået høje seer-tal og masser af omtale. Flere folketingspolitikere har reageret, og på de sociale medier debatterer danskerne med stor lidenskab 'Den dag de fremmede forsvandt’ – programmet, hvor de 11 ledige i fem dage prøvede kræfter med ufaglærte job, som normalt varetages af østarbejdere.

Ikke alle er positive En del DR-seere har kritiseret DR for job-eksperimentet, som de mener tramper på de svageste i samfundet. "Det er da bare slet ikke i orden, at DR atter engang bruger sendetid på at sparke nedad,” skrev en seer for eksempel på DR Nyheders Facebook-side.

LÆS OGSÅ: Seerne raser over DR's jobeksperiment

Spørger man den ansvarlige for tv-eksperimentet, nyhedsredaktør på DR1 Henriette Marienlund, er hun glad for de to programmer og den enorme debat, de har rejst.

- Ofte er det politikere eller eksperter, der sætter dagordenen, når det gælder debatten om Danmark på overførsel – og debatten om hvad der er ret og pligt for ledige. Vi ønskede at det skulle være rigtige mennesker, der satte dagsordenen – vi ville vise deres verden, deres synspunkter, siger Henriette Marienlund.

- Præmissen for programmet var klar: Ved at lade de 11 arbejdsløse danskere prøve at have de job, som udlændinge normalt har, ville vi undersøge, om de kunne klare jobbene – undersøge, om de ville have jobbene, og om arbejdsgiverne ville have de ledige. På den måde ville vi tegne et billede af et system. Vise, hvordan man har det i det system.

LÆS OGSÅ: Ledige om debattone: Det er ganske hæsligt

Det første af de to programmer blev set af 786.000, det næste af 833.000. Den direkte debat-udsendelse efter sidste program fulgte 700.000 med i. Flotte tal – og som Henriette Marienlund bemærker, så var det et meget bredt udsnit af befolkningen, der kiggede med.

- Vi har fået sindsygt mange kommentarer på DR’s sociale medier. Der har været en bred konstruktiv debat, siger nyhedsredaktøren.

Nogle af seerrne har skældt jer ud for at sparke på de arbejdsløse, der medvirkede i programmet?

- Det synes jeg ikke, vi har gjort. Vi har gjort os umage for at være neutrale – ved for eksempel at undgå værdiladede speaks. Vi har bestræbt os 100 procent på at behandle de medvirkende ordenligt. Jeg har totalt respekt for det mod, de ledige i programmet har udvist, siger Henriette Marienlund.

En af de medvirkende har efterfølgende været rystet over, at politikerne er villige til at ændre loven på baggrund af programmet?

- Nogle gange kan tv-programmer pege på svagheder eller fejl i systemet, som nogle mener, bør laves om. Det er jo sådan noget, journalistik gør jævnligt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.