Direktør: Derfor gav jeg to jyder fem polakkers arbejde

Trods en væsentligt højere timeløn kan det betale sig at fyre fem polakker i Polen og ansætte to danskere i Danmark til at udføre det samme arbejde
Det handler om at kunne regne. Hvis man skal bevare danske job i Danmark, eller ligefrem trække dem hjem, som direktør Henrik Hagens har gjort, så skal outputtet være så  højt, at det kan forsvare lønforskellene mellem Polen og Danmark, lyder det.
Det handler om at kunne regne. Hvis man skal bevare danske job i Danmark, eller ligefrem trække dem hjem, som direktør Henrik Hagens har gjort, så skal outputtet være så højt, at det kan forsvare lønforskellene mellem Polen og Danmark, lyder det. Polfoto/arkiv

De har regnet og regnet på fabrikken Hagens Fjedre i Støvring i Nordjylland. Kan det betale sig at trække produktionen af et bestemt produkt hjem fra Polen?

Og det kan det faktisk. For to jyder kan betjene en særlig maskine, og det er billigere end at lade fem polakker gøre jobbet i Polen.

LÆS OGSÅ: Fabrik flytter hjem: To jyder gør fem polakkers arbejde

Direktør Henrik Hagens vil dog ikke gå i dybden med produktet og den nye maskines muligheder, men siger til Avisen.dk:

-Jeg kan sige, at det er et ældre anlæg, der er skiftet ud med et nyt. Og sammen med effektiviseringer gør det, at vi kan gå fra den nuværende bemanding til et par stykker.

Teknikerne er i Danmark

Virksomheden, der laver fjedre i alle afskygninger, har længe arbejdet med, hvordan de kan blive mere effektive og dermed trumfe konkurrenterne.

Den seneste manøvre har vakt opsigt, fordi det som regel plejer at være danskerne, der kan se job forsvinde østpå.

Ville det ikke være endnu billigere at bruge den nye maskine i Polen?

-Vi har da haft den overvejelse at placere det i Polen. Men af logistiske og know-how-mæssige grunde har vi valgt, at den her produktion skal ligge i Danmark. Der var bare noget, der pegede på, at vi gjorde det her, hvor vores teknikere også har til huse, siger direktøren.

LÆS OGSÅ: Fynsk arbejdsgiver: Danskerne gider ikke op på knallerten

Selvom man sagtens kunne lære de “fagligt dygtige” polakker op, så er der fordele i, at have et teknisk anlæg i Danmark, siger Henrik Hagens.

-Når noget er meget avanceret, så er der en fordel i at have det tæt på. Det er også en maskine, vi vil videreudvikle, og det ville være lidt tungere, hvis det lå langt væk.

Henrik Hagen understreger, at han ikke tænker i om, det er danskere eller polakker, der tager sig af arbejdet. Han ønsker bare de medarbejdere, der er mest effektive.

-De operatører, vi har, er effektive. Ellers ville der ikke være råd til at ansætte dem. Det kunne både have været en polak og en danskere her i Danmark, der skulle klare den nye opgave. Vi har valgt efter produktionsmiljøet her i Danmark. Det er underordnet, hvor den operatør, der står ved maskinen, kommer fra, siger Henrik Hagens.

Gerne i DK, men ikke for enhver pris

Folk bifalder, at han har rykket arbejdspladser fra Polen til Danmark. Men det, det handler om for virksomheden, er udelukkende konkurrencedygtighed, fastslår han.

-I Danmark vil vi gerne beholde produktionen på dansk jord, og i det omfang vi kan,  vil vi gerne bidrage til det. Men hvis ikke vi kan være konkurrencedygtige, så skal vi finde alternativer. Ellers har vi ingen fremtid.

LÆS OGSÅ: Dovne nordjyder? Nej, 250 ledige job er fup

Henrik Hagens mener, at en eventuel ny bølge af virksomheder, der flytter ud, først og fremmest vil opstå, fordi der mangler kompetente medarbejdere i Danmark:

-Vi skal være opmærksomme på, at unge skal til faget. Vi skal have flere til at søge erhvervsskolerne. Ellers kommer der ny udflytningsbølge og det bliver med det fortegn, der hedder, at vi ikke har nok kompetence i Danmark.

Polakker et stolt folkefærd

I Polen var de kede af at miste Hagens Fjedre, fortæller direktøren.

-De er et stolt folk folkefærd der gerne vil bevare job. Såvel danskere som polakker er selvfølgelig kede af at miste arbejdspladser til udlandet.

Øvelsen, hvis man vil bevare produktion i Danmark eller flytte den hjem, som Hagens Fjedre har gjort, er ren matematik:

-Man skal hele tiden være mere opmærksom på, om outputtet er så højt, at det kan forsvare forskellen i lønomkostninger. Hvis man kan regne sig frem til, at det stadig er en god forretning, så er der fordel i at have produktion og knowhow samlet. Det er den øvelse man skal gøre, og som vi har gjort, og det giver altså stadig mening at være i Danmark.

LÆS OGSÅ: Nordjysk svinebonde: Mine østarbejdere leverer varen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.