Nordjysk svinebonde: Mine østarbejdere leverer varen

Østarbejderne strømmer til Danmark - Torben Farum er glad for sine.
Svineproducenten Torben Farum har gode erfaringer med sine østarbejdere.
Svineproducenten Torben Farum har gode erfaringer med sine østarbejdere. Landbo Nord (Arkvifoto)

Danske unge bliver i for høj grad pakket ind i vat af far og mor. Når chefen stiller krav til dem, flygter de hjem til forældrene for at få trøst og støtte. Østeuropæerne der imod – de leverer der imod varen.

Sådan mener landmand Torben Farum, der på sin gård nær Sæby i Nordjylland har ansat fire ukrainere og to danskere til at stå for produktionen af 1.200 søer.

Landmanden er ikke alene om at hyre østarbejdere. De strømmer til Danmark, især til de jyske kommuner.

Frederikshavn, Norddjurs, Vejen og Hjørring er nogle af de landkommuner, der fra 2008 til i dag har haft over en tredobling af østeuropæere, viser tal fra Danmarks Statistik, som Ugebrevet A4 har analyseret.

LÆS OGSÅ: Her bor østarbejderne - se det nye Danmarks-kort her

Torben Farum havde før svært ved  at tiltrække danskere med erfaring i landbruget, og derfor kom ukrainere til for godt tre år siden. Det har vist sig at være en god forretning.

”De er yderst tjenestevillige og stiller ikke spørgsmålstegn ved det, arbejdsgiveren beder, ” siger han til Avisen.dk.

Landmandens erfaringer med at ansætte danske unge er knap så gode. Nogle af de er ligefrem ”curling-børn,” som han siger.

"Når man stiller krav til dem om at møde til tiden, eller beder dem arbejde ekstra i en periode, søger de hjælp hos mor og far,” siger landmanden, der har desuden haft svært ved at finde medarbejdere i gruppen af arbejdsløse danskere.

Lav løn frister

”Der var nok en grund til, at de var i systemet,” siger han om de ledige, han har prøvet at have på gården.

I fagforbundet 3F er man ikke så begejstret for udviklingen. Ifølge forbundet findes der mange eksempler på, at østarbejderne går til en lavere løn end danskere.

»Det er kun folk, der har en lavere levestandard, der bliver fristet af de løntilbud. En herboende dansker kan ikke få lønnen til at slå til, « siger Arne Grevsen, gruppeformand i Den Grønne Gruppe til A4.

Landmand Torben Farum betaler sine østarbejdere det, han skal. Og hans pengeinstitut er tilfreds - fordi han takket være sine østarbejdere nu opnår gode resultater.

Kan deres arbejdsiver ikke skyldes, at de er på udebane - at de ikke har familien at tænke på og gør sig ekstra umage, fordi de er nytilkomne?

"Jo, det kan godt være, at det er en del af forklaringen. Samtidig er deres alternativ til at være her jo at arbejde i et land i opbrud - til en væsentlig dårligere løn."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.