Den dag de fremmede forsvandt

Ledige Henriette: Jeg havde ikke råd til at tage jobbet

Henriette Mangelsen fra DRs omdiskuterede program 'Den dag de fremmede forsvandt' vil vildt gerne have et job - men ikke for enhver pris.
- På det personlige plan gav det mig noget at komme ud blandt andre mennesker. Vi havde det faktisk skideskægt, os ude på hotellet., siger Henriette Mangelsen.
- På det personlige plan gav det mig noget at komme ud blandt andre mennesker. Vi havde det faktisk skideskægt, os ude på hotellet., siger Henriette Mangelsen. Privatfoto

Timelønnen var lav og arbejdet benhårdt. Alligevel var Henriette Mangelsen ret glad for rengøringsjobbet, som hun prøvede kræfter med, da hun deltog i DR’s tv-eksperiment ’Den dag de fremmede forsvandt’, der i går aftes rullede over skærmen i bedste sendetid.

- Et rengøringsjob er fint for mig. Jeg kan godt lide at være fysisk aktiv. Jeg har krudt i måsen og synes ikke, det var fysisk udmattende, siger Henriette Mangelsen til Avisen.dk.

- Jeg er ikke doven. Jeg vil helt vildt gerne have et job, understreger hun.

LÆS OGSÅ: Fynsk arbejdsgiver: Danske ledige gider ikke op på knallerten

Alligevel sagde den 34-årige mor til tre nej til en deltidsstilling i firmaet Specialised, der stod for rengøringen på Hotel Hillerød, hvor hun og to andre ledige i en uge var på prøve hos et team af fortrinsvis rumænske kvinder.

Jobbet, hun fik tilbudt, var på 25 timer om ugen, og det kunne den fuldtidsforsikrede Henriette Mangelsen ikke få til at hænge sammen økonomisk.

"Intet tag-selv-bord"

Umiddelbart havde hun tabt cirka 2000 kroner om måneden på at tage det. Samtidig havde det haft den konsekvens, at hun var gået fra at være fuldtidsforsikret til deltidsforsikret. Det havde givet hende en langt lavere dagpengeydelse, end hun får nu, hvis hun senere blev ledig.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) sagde i går til TV-Avisen, at man som ledig har pligt til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og at dagpenge "ikke er et tag-selvbord".

- Det kan jeg sagtens se ideen i. Men man må da have lov til at sige nej til en deltidsforsikring, når man fuldtidsforsikret, siger Henriette Mangelsen.

LÆS OGSÅ: Minister om dagpenge: Ikke noget tag-selv bord

Hun sidder nu tilbage med en følelse af, at at rengøringsfirmaet nok mest tilbød hende jobbet, fordi der var TV på.

- Chefen for firmaet sagde jo også i programmet, at han foretrak udenlandsk arbejdskraft. Så min opfattelse er, at jeg egentlig ikke fik et reelt jobtilbud.

Henriette Mangelsen fortæller, at hun aldrig hørte fra firmaet, som hun ellers mailede for at finde ud af, om de ikke sammen kunne strikke en løsning sammen, hvor hun kunne begynde i fuld tid på jobbet.

- Firmaet havde foreslået, at de gav hende en såkaldt frigørelsesattest, som ville betyde, at hun i et stykke tid ville kunne får supplerende dagpenge til rengøingsjobbet. Men det var en kortvarig løsning, som jeg kun kunne benytte et vist antal uger, og det skrev jeg til Specialised. Men jeg hørte intet, siger Henriette Mangelsen.

"Vi havde det skideskægt"

Hun har en kontoruddannelse og har været inde og ude af arbejdsmarkedet de sidste 12 år. Har været på barsel tre gange, fik i et år offentlig ydelse for at passe et af sine børn – og har været sygemeldt to gange. Sidst, hun havde et job, var ”for et par år siden”.

Hun er på dagpenge på andet år, men de udløber til april.

- Nu har jeg fået nogle tilkaldevagter indefor rengøring, og jeg vikarierer i en børnehave, og jeg håber, at det kan kaste flere timer af sig, siger Henriette Mangelsen, der bor med sin familie – de tre børn, kæresten og hver anden weekend hans børn – i en nedlagt gård i Ølstykke på Sjælland.

Der har dagen igennem på DR Nyheders facebook-side været heftig debat om Henriette Mangelsen og de andre deltagere i ’Den dag de fremmede forsvandt’, og ikke alle har haft sympati for hende. Men hun fortryder ikke, hun var med i programmet.

- På det personlige plan gav det mig noget at komme ud blandt andre mennesker. Vi havde det faktisk skideskægt, os ude på hotellet.

LÆS OGSÅ: Nordjysk svinebonde: Mine østarbejdere leverer varen

Tjente små 2000 kroner

- Jeg er også glad for, at der kommer fokus på de arbejdsforhold, der var på hotellet. De vilkår er ikke i orden, synes jeg. Lønnen var alt for lav, og jeg tror, at arbejdsgiveren helt bevidst sætter den så lavt for at sortere danske jobansøgere fra. Det vil jeg gerne være med til at sætte fokus på, så vi ikke ender med at få rumænske eller polske forhold i Danmark.

Af programmet fremgik det, at rengøringspersonalet på hotellet skulle arbejde yderst stærkt for at optjene en nogenlunde løn. Henriette Mangelsen tjente 1937,75 kroner i den uge, hun prøvede kræfter med jobbet.

Avisen.dk arbejder på at få en kommentar fra rengøringsfirmaet, der tilbød Henriette et job.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.