Chefen skal ikke blande sig: Medarbejdere vil have deres overvægt i fred

Danskerne vil ikke have, at chefen blander sig i, om de er overvægtige eller ej. Det er en privatsag, mener de.
Mere end to ud af tre vil ikke have, at chefen blander sig i, om de er overvægtige eller ej.
Mere end to ud af tre vil ikke have, at chefen blander sig i, om de er overvægtige eller ej. Foto: Sonny Munk Carlsen/ Scanpix

Chefen skal ikke blande sig i, om de ansatte er overvægtige eller ej. 67 procent af de medarbejdere, som har deltaget i en undersøgelse fra organisationen Lederne, vil ikke have, at chefen involverer sig, så længe overvægten ikke påvirker arbejdet.

- De fleste ser vægt, motion og livsstil som en privatsag. Derfor vil de ikke have, at chefen blander sig.

Det fortæller arbejdsmiljøchef i Lederne Lars Andersen.

Det kan hænge sammen med, at mange er trætte af det store fokus på individuel succes. Det er ihvertfald noget, som sundhedsforsker på CBS Nanna Mik-Meyer advarer imod.

Hun ser det som et problem, hvis et sundhedsfokus bevirker, at medarbejderne bliver inddelt i A- og B-mennesker alt efter, om de efterlever skønhed- og sundhedsidealerne.

- Måske peger undersøgelsen på, at der er opstået en følelse af, at der er en grænse for, hvor meget ledelsen må blande sig i de ansattes livsstil, hvis den ikke påvirker arbejdet. Hvis det kun er ud fra et moralsk grundlag, ledelsen håndhæver en sund livsstil, så bliver folk måske trætte af det, sigerhun.

Overvægt må ikke påvirke arbejdet

Lars Andersen understreger, at overvægt ikke er en privatsag, hvis det påvirker arbejdet. I de tilfælde bliver ledelsen nødt til at blande sig.

- Hvis de ansatte er så overvægtige, at det påvirker deres arbejde, så bliver ledelsen selvfølgelig nødt til at gribe ind. Både for den ansattes skyld og for virksomheden.

Den holdning er sundhedsforskeren enig i. Hun mener, grænsen går der, hvor folk bliver for overvægtige til at kunne løfte deres arbejdsopgaver.

- Det er klart, at hvis en politimand er så overvægtig, at han ikke kan udføre sit arbejde, så må man må gribe ind, siger hun.

Sundhed skal være kollektivt

Men samtidig med, at de adspurgte vil have lov til at være overvægtige i fred, så er overvægt et stort sundhedsproblem i Danmark. En af årsagerne er, at mange sidder stille på arbejdet og får usund kost. Derfor har arbejdspladsernes også et medansvar for at forebygge sundhedsproblemer.

Men hvis de ansatte skal være sundere, så skal det ikke ske ved, at lederne håndhæver skønheds- og sundhedsidealer på vegne af den enkelte ansatte. De skal derimod tilbyde sundhed til fællesskabet, mener Lars Andersen.

- På individuelt plan skal ledelsen blande sig udenom. Men på kollektivt plan er det kun godt, hvis ledelsen sørger for motion og sund mad til hele arbejdspladsen. Det er noget, de fleste ansatte sætter pris på, fortæller Lars Andersen.

Og det er ikke kun de ansatte, som får noget ud af kollektive sundhedstilbud.

- Økonomisk set er det rigtig vigtigt for en virksomhed, at de ansatte er sunde og raske. Ved at forebygge overvægt og sygdom kan virksomheden vinde på bundlinjen, fortæller han.

Alt for få har adgang til motion

Men det er stadig rigtig få, der faktisk har mulighed for at dyrke motion på arbejdspladsen. En undersøgelse lavet af HK viser, at to ud af tre ikke får tilbudt kollektiv motion i arbejdstiden eller har adgang til et motionsrum på arbejdet.

Selvom flere og flere virksomheder har fokus på sundhed som en vigtig del af arbejdsmiljøet, så håber Lars Andersen derfor, at endnu flere vil få øjnene op for, hvor vigtig kollektiv sundhed er.

- Jeg håber virkelig, at flere vil tænke i sunde tilbud til de ansatte fremover. Alle resultater peger på, at det kun kan have en positiv effekt på hele virksomheden.

Gør sundhed uundgåeligt

Lars Andersen peger også på, at det kan være en god ide at gøre motion og sund kost som en uundgåelig del af arbejdspladsen, så man ikke bare kan vælge det fra, hvis man ikke gider.

- Det er en god ide at lægge motionen i arbejdstiden og sørge for, at maden i kantinen er sund. På den måde bliver de sunde vaner integreret i hele virksomheden og er ikke noget, der kun er rettet mod de overvægtige. Nogle virksomheder kræver også, at alle motionerer 30 minutter hver dag, men hvor de selv må bestemme, hvad de gør for at få pulsen op.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.