Førstehjælp på jobbet

Nathja blev overhældt med kogende vand: Reddet af kollegaen

Selv i ufarlige job kan man få brug for førstehjælp. Det oplevede Nathja Allermann fra Viborg, som ved et uheld fik hældt halvanden liter kogt vand ud over kroppen.
En kedel med nykogt vand væltede ned over Nathja Allermann (th.). Hun kan takke veninden og kollegaen Carina Dagø (t.v.) for, at det ikke gik værre. 
En kedel med nykogt vand væltede ned over Nathja Allermann (th.). Hun kan takke veninden og kollegaen Carina Dagø (t.v.) for, at det ikke gik værre.  Foto: Privat

Kun når arbejdet i sig selv er farligt, er det et krav, at dine kolleger skal kunne førstehjælp. Det undrer fagforeningen HK/Privat, som vil have kravene strammet.

For selvom arbejdet ikke i sig selv er farligt, kan der ske alvorlig ulykker på jobbet. Det kan tandklinikassistenterne Camilla Dagø (35) og Nathja Allermann (32) fra Viborg tale med om.

Rengøring gik galt

I oktober 2013 var der en stille dag på tandklinikken. Derfor besluttede de to kolleger og veninder sig for at gøre lidt rent. Men da Nathja Allermann rykker på en kommode, går det alvorligt galt. På kommoden står der nemlig en kedel med halvanden liter vand, som først lige er holdt op med at koge.

- Jeg når lige at se at den skrider. Så hører jeg et "dunk". Og så skriger hun. Jeg har aldrig i mit liv hørt så voldsomt et skrig, husker Carina Dagø.

De første par sekunder tror Carina Dagø, at veninden blot er forskrækket over at få kedlen i hovedet. Men hurtigt kan hun se, hvordan Nathja Allermanns krop damper af det skoldhede vand. Heldigvis er Carina Dagø gammel spejder. Derfor reagerer hun helt instinktivt.

- Jeg flår kitlen af hende, så den ikke isolerer varmen. Så finder jeg en kande vand, som jeg hælder ud over hende, og så får jeg hende ud på badeværelset, husker Carina Dagø.

Carina (t.v.) agerede helt efter bogen, da Nathja (t.h.) blev overhældt med kogende vand, lød det fra skadestuen. Foto: Privat

Dybe forbrændinger

Mens kollegerne ringer 112, hælder Carina Dagø vand på kollegaens ryg i et par timer, indtil hun kan klare at komme på skadestuen. På skadestuen får Carina Dagø ros for hendes førstehjælp, som var helt efter bogen.

Ikke desto mindre blev Nathja Allermann alvorligt forbrændt. Hendes hovedbund, kæbe, ryg og ører var ramt af andengradsforbrændinger fra det kogende vand. Skulderen var så forbrændt, at der næsten var åbent helt ind til knoglen.

- Jeg ville ikke ønske det for min værste fjende. Det er det mest smertefulde, jeg nogensinde har været ude for. Jeg tror faktisk, at jeg hellere ville brække begge benene. Du kan intet gøre for at stoppe smerten. Det bliver bare ved med at brænde, og man går fuldstændig i chok. fortæller Nathja Allermann, som var sygemeldt i tre uger efter ulykken.

Hun er glad for, at Carina Dagø handlede helt efter bogen og med lynets hast. Hjælpen har nemlig været medvirkende til, at Nathja Allermann i dag kun har få gener fra den ubehagelige ulykke.

- Takke være Carina blev det ikke værre, end det gjorde. Hendes hjælp betød alt, siger Nathja Allermann.

Alle burde lære det

Det er fagforeningen HK/Privat, der organiserer tandklinikassistenterne. Fagforeningen kritiserer i dag, at der ikke er et generelt krav om førstehjælpere på alle arbejdspladser. For selv på ellers ufarlige arbejdspladser kan det gå galt, som Nathja Allermanns ulykke illustrerer.

Nathja Allermann er glad for, at hende og kollegerne på tandklinikken ofte får tilbudt kurser i førstehjælp.

- Jeg synes faktisk, det burde være obligatorisk alle steder. Det er en rigtig god ting at kunne. Man ved aldrig, hvornår man får brug for at kunne det, siger Nathja Allermann, som for kort tid siden selv trådte til med førstehjælp, da hun var vidne til et harmonikasammenstød.

Carina Dagø er enig.

- Der kan jo gå noget galt alle steder. Man håber aldrig, at man får brug for førstehjælp, men det er en stor tryghed at kunne det, slutter Carina Dagø.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.