Carl-Mar: Kampen for erstatning ødelægger traumatiserede veteraner

Ifølge psykoterapeuten Carl-Mar Møller føler krigsveteraner sig efterladt af systemet. Han forsøger at behandle nogle af de hårdest ramte.
Foto: Scanpix

Det er ikke kun de traumatiserende oplevelser under krigen, der rammer danske veteraner på psyken. Kampen for at få erstatning og en anerkendelse af deres krigstraumer gør ofte lige så ondt.

Det mener psykoterapeut Carl-Mar Møller:

- Veteranerne er tit på sygedagpenge i fem år, før de måske får erstatning. De er på røven og har gæld. Den lange behandlingstid gør dem mere selvmordstruede, forklarer han til Avisen.dk

Carl-Mar Møller er måske bedre kendt for sine mandekurser og provokerende udtalelser om kønsroller, men gennem fire år har han med stor succes behandlet krigsveteraner for deres traumer.

Afvist gang på gang

Veteraner med PTSD er et voksende problem. En gennemgang fra Ugebrevet A4 viser, at veteraner fra de danske krige har så mange psykiske skader, at erstatningen i løbet af to år har rundet en milliard. Dermed er det Danmarkshistoriens største sag om erstatninger for psykiske arbejdsskader. Det sker efter, partierne bag forsvarsforliget i 2013 vedtog, at veteraner skulle have lettere ved at få anerkendt deres psykiske lidelser som en arbejdsskade. Dengang troede man, det ville koste 450-500 millioner kroner.

Alligevel oplever veteranerne, at de psykiske lidelser ikke bliver betragtet som lige så slemme som fysiske skader, og det er en opslidende kamp at få erstatning .

- De har ofret alt for Danmark, og så  får de en oplevelse af at blive afvist gang på gang. Til sidst bliver de ligeglade med deres eget liv, forklarer Carl-Mar Møller, der dog advarer mod, at man udbetaler en eventuel erstatning til veteranerne på én gang.

Hemmeligheden er tid

De veteraner, Carl-Mar Møller arbejder med, er meget selvmordstruede. Når de kommer hos ham første gang, er de afhængige af stoffer, medicin og alkohol.

Oftest er veteranerne blevet tilbudt en times behandling om ugen hos en militærpsykolog. Ifølge Carl-Mar Møller er det alt for lidt. Hans metode indebærer, at veteranerne hver 6. uge mødes på hans gård i Karlebo og bor der i fem døgn. Her bruger de seks timer hver dag på gruppeterapi, mens resten af tiden går med at snakke om krigen og være sammen socialt.

- Hemmeligheden er tid. De er 40 dage om året hos mig, hvor de kan være trygge på gården. Det tager fire år, før de bliver nogenlunde normale. De bliver ikke raske, men de får kærester og kan sove om natten. De får et tåleligt liv, hvor de ikke er selvmordstruede, siger Carl Mar-Møller.

Vredesterapi og psykodrama

Der er i alt otte personer i grupperne, som er under behandling. Carl Mar-Møller prøver sig frem med en lang række terapiformer for at finde den, der passer til den enkelte.

Nogen har brug for vredesterapi, hvor de smadrer en gammel bil med en økse. Andre oplever en større virkning ved tegneterapi, psyko-drama, rollespil eller Carl-Mar Møllers særlige provokationsterapi. Det handler om, at nå ind til traumet.

- De græder, råber og vælter rundt i følelserne, fortæller Carl-Mar Møller.

Flere af veteranerne har i interviews fortalt om terapien, og hvordan den virker for dem.

Parforholdssnak i 5 dage

Den anden del af Carl-Mar Møllers behandling handler om at generobre de sociale kompetencer. Veteranerne har ofte været isoleret i mange år, og de har mistet deres sociale færdigheder.

- Sidst snakkede vi parforhold i fem dage i træk. Det er hårdt for en kvinde at bo sammen med en veteran, men for mange af veteranerne er det vigtigt at få en kæreste for at blive helbredt. Derfor arbejder vi med, hvordan man opfører sig i et forhold, og hvordan man stiller spørgmål og lytter til hinanden, siger Carl-Mar Møller.

Fra veteran til terapeut

Veteranernes behandling hos Carl-Mar Møller er gratis.

- Mange af dem har ikke nogen penge, forklarer han.

Derfor søger Carl-Mar Møller også penge til veteranernes transport. Det er ikke lykkedes at få penge fra Forsvaret, men til gengæld har Carl-Mar Møller indsamlet 32.000 kroner via Facebook, så veteranerne nu kan rejse gratis til behandlingen.

Målet med behandlingen er også, at nogle af veteranerne skal uddannes til psykoterapeuter og kan føre terapien videre. Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel, men indtil videre er tre veteraner blevet uddannet til det hos Carl-Mar Møller, og de skal hjælpe andre veteraner gratis. En af veteranerne har købt en gård i Jylland, hvor han nu skal tilbyde kurser.

Derudover tager Carl Mar-Møller og veteranerne ud og holder oplæg, hvor de fortæller om deres oplevelser og terapien.

Carl-Mar Møller oplever en stigende interesse i arbejdet med veteranerne. Lige nu arbejder han på en bog om veteranterapi.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.