Bosse til arbejdsgivere: Svage ledige er vores alles ansvar!

Klar tale fra erhvervsleder Stine Bosse til arbejdsgiverne under debat til Folkemødet: Virksomheder må og skal tage vare på de udsatte ledige.
-Det er grundlæggende enormt værdifuldt for alle at kunne bidrage til fællesskabet. Det skal være udgangspunktet, som både arbejdsgivere og systemet skal have, lyder det fra Stine Bosse under debat på Folkemødet.
-Det er grundlæggende enormt værdifuldt for alle at kunne bidrage til fællesskabet. Det skal være udgangspunktet, som både arbejdsgivere og systemet skal have, lyder det fra Stine Bosse under debat på Folkemødet. Foto: Maria Jeppesen/Avisen.dk

Hvad skal der gøres ved udsatte ledige, der har svært ved at komme ind eller tilbage på arbejdsmarkedet? Det blev onsdag debatteret på Folkemødet på Bornholm. 

 For erhvervslederen Stine Bosse handler det først og fremmest om tiltro til de ledige: 

- Helt grundlæggende skal vi love hinanden, at vi ikke mistænker folk for at udnytte systemet, sagde hun under under debatten, hvor også formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, og viceadministrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Erik Simonsen deltog. 

For dyrt ikke at investere i svage ledige

De tre debattører er enige om, at flere syge og svage arbejdsløse skal hjælpes i arbejde, så de ikke strander på langvarig offentlig forsørgelse. 

Men vejen dertil er de ikke helt enige om. 

Majbrit Berlau ønsker blandt andet  flere penge til socialrådgivernes arbejde med de udsatte og et mere rummeligt arbejdsmarked. 

- Vi skal investere mere i udsatte ledige nu og her. Det er for dyrt både menneskeligt og økonomisk at lade være. Der skal være færre sager til hver socialrådgiver, bedre kontakt med borgerne, hyppigere opfølgning og mere forebygning, lød det fra Majbrit Berlau. 

DA: Der skal betale sig at arbejde

For DA-direktøren Erik Simonsen handler det blandt andet om at give økonomiske incitamenter:

- Hvis man ikke oplever, at det økonomisk kan betale sig at arbejde eller uddanne sig, så er der jo risiko for, at man i stedet ender på i det offentlige forsørgelsessystem og hænger fast der og bliver der i længere og længere tid, sagde arbejdsgiver-direktøren. 

Hertil måtte Stine Bosse fastslå, at man ikke skal tro, de ledige er dovne og at hvis man bare skruer ned for ydelserne, så kommer de i arbejde.

Bosse: Alle vil gerne bidrage til fællesskabet

- Jeg ved fra egne oplevelser, at sådan er det ikke. Der er rigtig mange mennesker, der gerne vil, men ikke kan. Det er grundlæggende enormt værdifuldt for alle at kunne bidrage til fællesskabet. Det skal være udgangspunktet, som både arbejdsgivere og systemet skal have, lød opfordringen fra Stine Bosse.

Hun mener, at der ude i erhvervslivet skal være andre former for arbejdssteder, hvor det er acceptabelt ikke at kunne yde 100 procent, men plads og rum til dem, der har særlige behov.

Hun er overbevidst om, at de såkaldte socialøkonomiske virksomheder, der hjælper udsatte borgere i arbejde, er den rigtige løsning for alle.  

DA- direktøren er ikke afvisende for, at koordineret indsats mellem kommuner og virksomheder, men fastslår, at det også skal kunne betale sig økonomisk for virksomhederne at tage imod svage ledige med særlige behov.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.