Ena Spottag: Man kan umuligt være doven på kontanthjælp

Det kræver enormt meget arbejde at være i arbejdsløshedssystemet, har skuespilleren erfaret, efter hun i februar kort snusede til kontanthjælpen.
Debatten om arbejdsløse er problematisk og marginaliserer folk, mener både Ena Spottag og størstedelen af danskerne.
Debatten om arbejdsløse er problematisk og marginaliserer folk, mener både Ena Spottag og størstedelen af danskerne. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix arkiv

Hvis nogen tror, at arbejdsløse er dovne, kan de godt tro om igen. Det er nemlig hårdt arbejde at være arbejdsløs, siger skuespiller og Vild Med Dans-vinder, Ena Spottag.

- Man kan umuligt være doven på kontanthjælp, for det kræver enormt meget arbejde. Det er vildt besværligt, og der er meget bureaukrati. Systemet er jo bygget op omkring at folk bare gerne vil gå hjemme og have penge, så man bliver hele tiden overvåget, siger hun til Avisen.dk.

En ny undersøgelse, som Min A-kasse har fået foretaget, viser, at kun omkring 10 procent af danskerne mener, at ledige er dovne og ikke gider at arbejde. Det er Ena Spottag glad for at høre.

- Så må vi jo håbe, at den holdning også i højere grad slår an hos politikerne, siger hun.

Flygtede ud af systemet

Ena Spottag stiftede selv kortvarigt bekendtskab med kontanthjælpssystemet i februar, hvor hun gik arbejdsløs i en periode og var røget ud af sin a-kasse, fordi hun havde glemt at betale en regning.

Hun endte dog med at flygte ud af systemet før hun nåede at få kontanthjælp, fordi det var for kompliceret. I stedet lånte hun penge af familie og venner indtil hun igen fik fast arbejde - men den mulighed er det jo ikke alle, der har, pointerer hun.

Derudover kender hun systemet fra sin tid på dagpenge, og fordi hun har en veninde, som har været på kontanthjælp i årevis, fordi hun har psykiske problemer.

Debatten gør folk frustrerede

Undersøgelsen fra Min A-kasse viser også, at mange danskere mener, at tonen i debatten om ledige er nedværdigende og marginaliserende.

Det er Ena Spottag helt enig i.

- Det er en problematisk retorik. Det lyder jo som om folk bare gerne vil sidde hjemme og have penge, og sådan er det jo ikke, siger hun og uddyber:

- Generelt er måden, man taler om bestemte grupper mennesker på, for eksempel indvandrere og arbejdsløse, vildt problematisk. For jo mere, man føler sig misforstået af omverdenen, jo mere ked af det og frustreret og ond og sur på verden bliver man.

Ena Spottag er især kendt fra danske tv-serie "Badehotellet" og for at vinde Vild Med Dans i efteråret 2015. Hun er nu fastansat ved Aalborg Teater.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.