"Bekymrende": Kommune vil mindske kontrol med børneattester

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation vil ikke længere lave fuld kontrol med, at foreninger indhenter børneattester på deres frivillige.
Hvis det står til et flertal i Borgerrepræsentationen skal foreninger slippe for at informere kommunen, hver gang de indhenter børneattest på en frivillig.
Hvis det står til et flertal i Borgerrepræsentationen skal foreninger slippe for at informere kommunen, hver gang de indhenter børneattest på en frivillig. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Hver eneste gang en frivillig eller ansat i en forening har med børn under 15 år at gøre, så er det foreningernes ansvar at indhente en såkaldt børneattest, der tjekker, om vedkommende tidligere har begået seksualforbrydelser.

Men står det til samtlige partier i Københavns Borgerrepræsentation, undtagen Dansk Folkeparti, så behøver kommunens cirka 1.100 folkeoplysende foreninger, såsom idrætsklubber og spejderforeninger, ikke længere oplyse til kommunen, at de har indhentet børneattester på deres frivillige.

Som reglerne er nu, skal kommunen indhente erklæringer, så længe foreningerne bruger kommunens lokaler, og her indhenter kommunen årligt nærved 2.000 erklæringer. Med forslaget vil kommunen i stedet foretage stikprøvekontrol af foreningerne.

Foreningerne oplever nemlig kravet som en helt unødvendig, bureaukratisk kontrol, og derfor har blandt andet børne- og ungdomsborgmester, Pia Allerslev (V), stemt ja til forslaget.

- Jeg synes, vi skylder københavnerne at afbureaukratisere så meget som overhovedet muligt, og det skylder vi også vores medarbejdere og samarbejdspartnere, siger hun.

Men bureaukratiet er en nødvendighed, når det gælder kontrollen af foreningerne, mener Jan Toftegaard Støckel, der er lektor på Syddansk Universitet og i flere år har forsket i seksuelle krænkelser i foreningslivet.

- Det er også den enkelte bilists ansvar at overholde færdselsloven, og det er jo ikke alle, der husker det. Kommunerne er forpligtet til at sikre, at børn og unge befinder sig i sikre og trygge miljøer. Det indebærer, at kommunerne påtager sig et langt større ansvar, og så går det jo ikke, at de fralægger sig det, siger han.

Han bliver bakket op af Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, der kalder forslaget "bekymrende".

- Langt de fleste foreninger er gode og sikre, men vi ved også, at foreninger, der har kontakt med børn og unge, tiltrækker pædofile. Her er indhentning af børneattester med til at holde pædofile på afstand, og hvis man slækker på det, så frygter vi, at nogen prøver at udnytte det, siger han.

Kommunen regner med at kunne spare 0,25 årsværk ved at gå over til stikprøvekontrol af foreningerne, men det er for lidt at spare på bekostning af børnenes sikkerhed, siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), der stemte nej til forslaget.

Forslaget er en del af frikommuneordningen, hvor København sammen med Randers har søgt om lov til at skrue ned for kontrollen med foreningerne.

Social- og Indenrigsministeriet bestemmer, hvilke forslag, der føres ud i livet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.