Pas på: Børn kan tage skade af søskende-mobning

Når søskende driller hinanden, så kan det have ligeså store konsekvenser, som når børn bliver mobbet. Børn skal lære at håndtere konflikter konstruktivt.
Hvis søskende driller hinanden kan den drillede part risikere at blive aggressiv, deprimeret eller angst.
Hvis søskende driller hinanden kan den drillede part risikere at blive aggressiv, deprimeret eller angst. Foto: Scanpix/modelfoto

Det er slet ikke så harmløst, som man skulle tro, når søskende driller hinanden. Her gælder resultatet af "den man tugter, elsker man" nemlig ikke.

Det viser en undersøgelse foretaget ved University of New Hampshire i USA, skriver Søndagsavisen.

Forskerne har talt med i alt 3.600 børn i alderen op til 17 år, hvoraf forældrene svarede på vegne af børnene under ni år.

Forskerne konkluderer, at der er meget kærlighed mellem søskende, men også stort potentiale for konflikter.

Angst og deprimeret

Således vil et barn eller en teenager, som bliver drillet aggressivt af en søster eller en bror, risikere at blive aggressiv, deprimeret eller angst, viser undersøgelsen.

Drillerierne - eller mobningen - er beskrevet som fysiske overgreb, at have fået taget noget legetøj, tøj eller ødelagt selvsamme eller hvis et barn er blevet kaldt øgenavne eller fået at vide, at barnets tilstedeværelse ikke er ønsket.

Så når storesøster råber "Uuuuuudd, jeg hader dig!!" til lillebror, er det ikke kun en genkendelig situation for mange familier, men også noget som kan præge børnenes psyke.

Ingen ved hvad man gør?

Men mens det måske er nyt for familierne, at det kan have så voldsom effekt på børnene, er det ikke nyt for forskerne. Det er snarere et spørgsmål om, hvad man kan gøre ved det.

- Ingen har endnu svaret på, hvordan vi behandler dette problem, siger Mark E. Feinberg, der er forsker ved Prevention Research Center ved Penn State University, USA, til LiveScience.com.

Det eneste, man ifølge Corinna Jenkins Tucker, University of New Hampshire ved med sikkerhed, er, at forældrene altid bør gribe ind og benytte muligheden til at lære børnene, hvordan de håndterer konflikter mere konstruktivt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.