Barsk hverdag: Ansatte i nordjysk psykiatri oplever ofte vold og trusler

I Region Nordjylland er vold og trusler hverdag i psykiatrien, og særligt sosu-assistenter er udsatte.
Flere af de adspurgte i en trivselsundersøgelse i psykiatrien i Region Nordjylland svarer, at de oplever vold og trusler på dagligt og ugentligt basis.
Flere af de adspurgte i en trivselsundersøgelse i psykiatrien i Region Nordjylland svarer, at de oplever vold og trusler på dagligt og ugentligt basis. Modelfoto: Iris

For medarbejderne i psykiatrien i Region Nordjylland er vold og trusler et arbejdsvilkår.

I en trivselsundersøgelse svarer 34 procent af de ansatte, at de inden for det seneste år været udsat for trusler, og 17 procent har været udsat for vold. Det skriver Fagbladet FOA.

Flere af de adspurgte svarer, at de oplever vold og trusler på dagligt og ugentligt basis.

Trivselsundersøgelsen inkluderer også administrative medarbejdere. Andelen af de ansatte på gulvet, der udsættes for vold og trusler, er dog langt højere.

"Ud af undersøgelsen kan vi se, at 77 procent af dem, som svarer, at de har oplevet trusler om vold, er sosu-assistenter," siger Bjørn Seberg, der er fællestillidsrepræsentant for sosu-assistenterne på den psykiatriske afdeling ved Aalborg Universitetshospital.

Han fortæller, at der i de seneste år er kommet flere patienter med misbrug.

"Det gør patienten mere utilregnelig og øger risikoen for vold. De voldsepisoder, som jeg tænker tilbage på de sidste år, er uden tvivl blevet mere voldsomme," siger Bjørn Seberg til Fagbladet FOA.

På netop den psykiatriske afdeling i Aalborg blev tre sosu-assistenter og en sygeplejerske for to uger siden hårdt kvæstet, da de blev angrebet af en patient.

Ledelsen er opmærksom på problemet

Ledelsen i psykiatrien i Region Nordjylland er opmærksomme på den store andel af medarbejderne, der udsættes for vold og trusler.

"Rapporten viser, at alt for mange ansatte har været udsat for vold og trusler," siger direktør for Psykiatrien i Region Nordjylland Anette Sloth til Fagbladet FOA.

Hun understreger, at det seneste overfald er det groveste, hun har oplevet i den nordjyske psykiatri. Hun vil nu undersøge, hvordan de kan forebygge, at det sker igen.

"Når sådan noget sker, bør vi som ledelse være undersøgende på, om det, vi gør, er godt nok.

Vi bør også se på, om vi har de rette kompetencer og sørger for at kompetenceudvikle medarbejderne godt nok. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at forbedre sikkerheden både for personale og patienter," siger Anette Sloth.

Ifølge formand for Dansk Psykiatrisk Selskab Torsten Bjørn Jacobsen er et øget fokus på de ansattes sikkerhed symptomløsning.

"Antallet af tvangsindlæggelser er dokumenteret steget med 60 procent de sidste 10 år. Vi ved, at de voldelige situationer ofte opstår tidligt i indlæggelsesforløbet, fordi folk er mere ustabile i deres psykiske tilstand, når de lige er blevet indlagt," siger han.

Mere sikkerhed er ifølge Torsten Bjørn Jacobsen ikke hele løsningen.

"Man skal fokusere på at lave nogle bedre behandlingsforløb. Bedre forløb er et kapacitets- og overgangsproblem, som kræver ledelsesmæssige fokus regionalt og kommunalt," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.