Hård kritik af psykiatrien: Syv gange dagligt må de ansatte tilkalde hjælp

På daglig basis må personalet på psykiatriske afsnit tilkalde hjælp. Det kalder på forandringer, mener næstformand i FOA Århus.
Der opstår for mange voldsomme hændelser på de psykiatriske afdelinger på grund af ressourcemangel, mener næstformand i FOA Århus. Personen på billedet er ikke relateret til artiklens indhold.  
Der opstår for mange voldsomme hændelser på de psykiatriske afdelinger på grund af ressourcemangel, mener næstformand i FOA Århus. Personen på billedet er ikke relateret til artiklens indhold.   Foto: Scanpix/Arkiv

Mere end syv gange dagligt i 2015. Så ofte har personalet på et psykiatrisk afsnit på Aarhus Universitetshospital (AUH) i Risskov måtte tilkalde hjælp.

Hjælpen er kommet fra et nabo-afsnit, når de ansatte ikke selv kunne håndtere en situation.
Og den såkaldte nabohjælp har været anvendt hele 2.786 gange sidste år. Det skriver Inge Jensen Pedersen, der er næstformand i FOA Århus i et debatindlæg i Århus Stiftstidende.

"Tallene fortæller for mig at se mindst tre ting: at der er for lidt personale og for få senge, og at mange patienter er meget syge," skriver hun.

Mange genindlægges

Som Avisen.dk tidligere har belyst, er antallet af sengepladser i psykiatrien fra 2009 til 2014 faldet fra 2.949 til 2.750.

Den udvikling mærker århusianerne efter sigende også.

Konsekvensen af de færre senge og hænder er nemlig alt for mange genindlæggelser, og de såkaldte svingdørspatienter er årsag til, at der opstår mange voldsomme episoder, påpeger Inge Jensen Pedersen.

Send flere penge

Ifølge Inge Jensen Pedersen er der hårdt brug for flere ressourcer i psykiatrien. 

"Situationen er uacceptabel for patienterne, der får en utilstrækkelig behandling, og for hospitalspersonalet, der har et belastende og nogle gange direkte farligt arbejdsmiljø," skriver hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.