Hver anden pårørende er nervøs over forhold på bosteder

Hver anden pårørende til psykisk syge er ikke trygge ved forholdene på landets bosteder. Dybt bekymrende, mener forening for pårørende.
Mere end hver anden pårørende må stå til rådighed, når den syge på et bosted har behov for akut hjælp, viser ny undersøgelse. 
Mere end hver anden pårørende må stå til rådighed, når den syge på et bosted har behov for akut hjælp, viser ny undersøgelse.  Modelfoto: Scanpix

På socialpsykiatriske bosteder er der beboere, der er alt for psykisk syge til at bo der. Det mener mere end hver anden pårørende.

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny, landsdækkende undersøgelse blandt 480 respondenter, som foreningen for pårørende, Bedre Psykiatri, har foretaget.

- Det er voldsomt og dybt bekymrende. Den her undersøgelser sender signaler om, at der skal ske forandringer på området, og at man fra politisk hold skal i gang med et systematisk kvalitetsløft, siger formanden for Bedre Psykiatri Birgit Elgaard.

Der kan være forandringer på vej. På Christiansborg er Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner og regeringen netop nu i gang med at se på, hvordan man løser problemerne på bostederne. Regeringen har meldt ud, at der bliver præsenteret konkrete forslag til august.

Må selv springe til

Lisbeth Jørgensen har igennem mange år været pårørende til en psykisk syg. Hun er repræsentant for de pårørende på det socialpsykiatriske bosted Sundbygaard i København, hvor hendes 49-årige søn bor.

- Det er mit indtryk, at mange pårørende slet ikke kan holde ud at komme på besøg, for det er så fortvivlende at se, hvor dårligt beboerne har det. Jeg har været sejlivet, men mange pårørende magter ikke det ræs, siger hun.

Mere end to ud af fem pårørende mener ikke, at der er personale nok til at yde tilfredsstillende omsorg og pleje på bosteder, viser undersøgelsen.

Og det billede undrer ikke Lisbeth Jørgensen. Når hun besøger sin voksne søn en gang om ugen, slider det på kræfterne, fortæller hun:

- Når jeg besøger ham fra middagstid og hen på aftenen, er jeg i fuld funktion som hjemmehjælper i al den tid, jeg er der.

Bange for volden

Som Avisen.dk har beskrevet gennem en række artikler, er bosteder i hele landet plaget af voldelige episoder, hvor vold og dødstrusler er blevet en del af hverdagen for både beboere og medarbejdere.

Og utrygheden og de tilspidsede situationer mærker de pårørende også.

Mere end hver fjerde pårørende er ifølge målingen fra Bedre Psykiatri bange for, at den beboer, de har tilknytning til, skal blive udsat for vold og trusler på bostedet.

- Det er en fuldstændig uholdbar situation, at man som pårørende skal gå derhjemme og være bange for, om ens datter, søn, bror eller søster nu også har det godt der, hvor vedkommende er. Det er en kæmpe belastning for en pårørende, siger formand Birgit Elgaard.

"Haltende samarbejde"

Mere end hver anden pårørende må stå til rådighed, når den syge har behov for akut hjælp på bostedet, viser undersøgelsen. 

- Hvis de pårørende fortæller, at de konstant skal stå til rådighed, er der et behov, som ikke varetages af de faglige kvalificerede personer, som sandsynligvis skyldes, at der ikke er sammenhæng mellem kommuner og regioner, siger formanden for Bedre Psykiatri Birgit Elgaard.

Hun peger derfor på, at der er behov for nye specialiserede bosteder, der skal drives i samarbejde mellem kommuner og regionerne. Det forslag er en del af et udspil, som Bedre Psykiatri har lavet som et indspark til den politiske forhandlingsproces.

I Danske Regioner mener man, at det er afgørende, at der er en entydig ansvarsfordeling omkring bostederne.

Derfor foreslår Danske Regioner, at ansvaret for bostederne ligger i regionerne, fordi de har den nødvendige lægelige ekspertise til rådighed. Det forklarer formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Hun mener dog, at der bør komme en fælles model for visitation, så kommunerne også får indflydelse på, hvilke borgere der skal tilbydes ophold på institutioner.

Frygt for tvang

I udspillet fra Bedre Psykiatri fremgår det, at foreningen for pårørende frygter, at der kommer mere tvang mod beboerne på bostederne.

Bekymringen om øget tvang på bosteder maner Ulla Astman dog til jorden.

"Tværtimod skal mulighederne for tvang være mindre end dem, vi har på de psykiatriske hospitaler. Men vi skal give personalet bedre muligheder for at lave ordentlige husundersøgelser, så man for eksempel ikke kan skjule en kniv under en madras,” skriver hun.

Hun understreger, at det ikke handler om, at patienter skal fastspændes, men om at personalet skal kunne insistere på, at patienterne tager deres medicin til gavn for deres behandling.

KL har takket nej til at kommentere på det konkrete indspil fra Bedre Psykiatri med henvisning til, at KL er midt i forhandlinger om bostederne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.