Dorte forsøgt kvalt på jobbet: Jeg kunne have ligget i lighuset nu

Social- og sundhedsassistent Dorte Pedersen blev i sidste weekend overfaldet af en psykisk syg beboer på det bosted, hvor hun arbejder.
Social- og sundhedshjælper Dorte Pedersen blev overfaldet og forsøgt kvalt af en beboer på det bosted, hvor hun arbejder. Nu fortæller hun om den rystende oplevelse.
Social- og sundhedshjælper Dorte Pedersen blev overfaldet og forsøgt kvalt af en beboer på det bosted, hvor hun arbejder. Nu fortæller hun om den rystende oplevelse. Foto: Privatfoto

- Det lyder makabert, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at jeg lige så godt kunne have ligget i et lighus nu.

Sådan siger en rystet Dorte Pedersen i et interview med Fagbladet FOA om det overfald, hun for halvanden uge siden var udsat for på sin arbejdsplads, bostedet Visborggaard i Hadsund.

Den 47-årige social- og sundhedsassistent var på arbejde forrige lørdag, da en af bostedets beboere, en psykisk syg mand med et stof- og alkoholmisbrug, pludselig gik amok.

Truede med en gaffel

I løbet af dagen havde beboeren været utilregnelig og blandt andet truet en af Dorte Pedersens kolleger med en gaffel. Han vil have personalet til at ringe til vagtlægen, hvilket de gør. Lægen kommer fire timer efter, og beboeren beder om at blive akutindlagt på psykiatrisk afdeling i Brønderslev. Det kan imidlertid ikke lade sig gøre, da bostedet hører under Aalborg.

I stedet aftaler de, at beboeren skal indlægges efter weekenden, og umiddelbart virker det som om, han er faldet til ro, skriver Fagbladet FOA.

"Jeg skal kraftedeme ikke dø sådan her"

Men få timer senere opsøger beboeren Dorte Pedersen, som står alene på et kontor, og springer på hende. Hun mister bevidstheden et øjeblik, og da hun vågner, er hun klemt op ad en reol med beboerens hænder i et kvælertag om hendes hals.

- Jeg bliver så vred og tænker ’jeg skal kraftedeme ikke dø sådan her.’ Jeg holder mine hænder ind under hans kvælertag, for så længe jeg skubber imod, kan han ikke presse. Så kommer jeg i tanke om, at jeg skal trykke alarm, så jeg får min ene hånd fri og trykker, forklarer Dorte Pedersen til Fagbladet FOA.

En tililende kollega hjælper hende, og de får sammen nedkæmpet manden.

Stoffer og våben på værelserne

Dorte Pedersen er stadig psykisk påvirket af overfaldet. Men selvom det chokerede hende, er det set i bakspejlet ikke en overraskelse.

Dels har den pågældende beboer i flere måneder truet og overfaldet flere af de ansatte, så flere af dem må gå til psykolog, fortæller hun.

Og dels har beboersammensætningen på bostedet ændret sig utroligt meget de seneste år, så der nu er flere misbrugere, voldelige og truende beboere.

Flere beboere har for eksempel knive og kastestjerner på værelset, og de ansatte må ikke fjerne dem, da værelserne er beboernes private hjem.

- Det gør noget psykisk ved én hele tiden at blive truet på livet. Man føler en magtesløshed og et psykisk pres, siger Dorte Pedersens kollega, Conny Bergmann Nielsen, til Fagbladet FOA.

Den psykisk syge beboer blev efter overfaldet af Dorte Pedersen tvangsindlagt, men er nu flyttet til en åben afdeling og kan i princippet udskrive sig selv når han vil.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.