Vold på jobbet

"Nu må det stoppe": Sosuassistent forsøgt kvalt på bosted

Lørdag aften blev en social- og sundhedsassistent forsøgt kvalt af en beboer på et bosted for voksne sindslidende ved Hadsund.
En psykisk syg beboer på Lindegården i Roskilde dræbte i påsken i år en 57-årig sosu-assistent, som var på arbejde. Den tragiske sag rejste hård kritik af arbejdsforholdene på bostederne. 
En psykisk syg beboer på Lindegården i Roskilde dræbte i påsken i år en 57-årig sosu-assistent, som var på arbejde. Den tragiske sag rejste hård kritik af arbejdsforholdene på bostederne.  Foto: Claus Bech/Scanpix/

Lørdag aften blev en social- og sundhedsassistent forsøgt kvalt af en beboer på Bostedet Visborggaard ved Hadsund. Den ansatte blev reddet af en tililende kolleger, oplyser formanden for fagforbundet FOA Dennis Kristensen til Avisen.dk. 

Hos Nordjyllands Politi bekræfter man, at man har modtaget en anmeldelse fra bostedet samt, at der lige nu er en efterforskning i gang ved Lokalpoliti Himmerland. Af hensyn til efterforskningen og de implicerede personer kan politiet dog ikke oplyse yderligere.

- Heldigvis fik dette overfald ikke en tragisk udgang, selvom det var tæt på. Overfaldet blev udført af en beboer, som tidligere har været truende overfor de ansatte, fortæller Dennis Kristensen.

Han er rystet over, at der endnu en gang er sket et overfald på en ansat på et af landets bosteder. 

- Det er dybt tragisk, at vi bliver ved med at se overfald, efter alle advarselslamper har lyst. Det kan simpelthen ikke være rigtig, at vi skal blive ved med at se overfald efter overfald, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Endnu en sag i rækken

Sagen fra Nordjylland er den seneste af en række dramatiske overfald på ansatte på bosteder for psykisk syge.

I Roskilde blev en ansat på bostedet Lindegården i påsken stukket ihjel. I maj gik en beboer på det psykiatriske bosted Sundbygård i København til angreb på en ansat med en kniv - og der har været flere sager af samme type. 

Og Dennis Kristensen frygter, at vi kun har set toppen af isbjerget, hvad der gælder, voldsepisoder, overfald og trusler.

 - Jeg frygter, at der er en tys-tys kultur omkring vold og trusler, fordi man som ansat tager det, at man har med så syge borgere at gøre, så alvorligt, så man siger 'det er jo syge mennesker, som ikke kan gøre for det', siger han.

Men det er nødvendigt at få sagerne frem, slår Dennis Kristensen fast.

- Vi skal lære af de steder, hvor sikkerheden har svigtet, og vi skal også have det reelle billede af, hvordan sikkerhedsforholdene er for dem, der arbejder på socialpædagogiske og socialpsykiatriske bosteder. 

De faglige organisationer FOA, socialpædagogerne, sygeplejerskerne og socialrådgiverne har peget på, at presset på psykiatrien er roden til problemerne. 

- Nu må det her stoppe. Vi kan ikke leve med det store antal trusler og overfald på ansatte i psykiatrien, siger Dennis Kristensen, der håber, at regeringen kommer med reelle forbedringer i det udspil, den har annonceret til august. 

- Jeg satser benhårdt på, at der både kommer et udspil, der både tager fat på alenearbejde omkring psykisk syge. Og som også tager fat på, at psykisk syge kan være så syge, at de ikke skal have egen bolig på et bosted, men skal have et andet tilbud, hvor der er højere grad af sikkerhed. Og så skal vi også have ressourcediskussionen på bordet. Det værste, der kan ske, er, hvis regeringen siger 'vi har ikke nogen penge, men vi kan nedsætte nogle udvalg,' siger Dennis Kristensen.

Bostedet Visborgaard er et bosted for voksne sindslidende, som hører under Specialsektoren tilhørende Region Nordjylland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.