Anklage: Norwegian slog plat på Løkkes rejser med Ryanair

Det var lige smart nok af Norwegian at prale med overenskomster, da flyselskabet drillede Lars Løkke Rasmussen efter flyveture med Ryanair. Det mener fagforening.
Efter at Lars Løkke Rasmussen i februar havde fløjet med Ryanair, inviterede Norwegian ham ombord. Men invitationen var lidt for smart, mener fagforening. 
Efter at Lars Løkke Rasmussen i februar havde fløjet med Ryanair, inviterede Norwegian ham ombord. Men invitationen var lidt for smart, mener fagforening.  Norwegians opslag på Facebook fra 19. februar.

Norwegian brystede sig i februar af, at flyselskabet har overenskomster med sit personale. Det skete i et meget omtalt opslag på Facebook henvendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen. Men det her med overenskomster er kun en halv sandhed.

Mange af Norwegians besætninger nyder ikke godt af overenskomster, fastslår fagforening. 

I februar rejste Lars Løkke Rasmussen med Ryanair til Malaga. Det udløste kraftig kritik, da Ryanair er forhadt af fagbevægelsen for konsekvent at nægte at tegne overenskomster. 

Billige PR-point giver bagslag

Ryanairs konkurrent Norwegian øjnede en chance for at få billig, positiv omtale. På Facebook lavede Norwegian et opslag, hvor man til statsministeren skrev:

Att. statsministeren!

Opslået af Norwegian på 19. februar 2016

- Du er altid velkommen om bord hos os, Lars. Vi har både overenskomst og gratis WiFi!

Det gav stor omtale og dermed billige PR-point til Norwegian. Men Norwegian var lige smart nok. Det mener formanden for Flyvebranchens Personale Union, Thilde Waast.

- Det var lige frisk nok, at Norwegian kom ud med den melding på Facebook. For på Norwegians rute mellem København og Malaga vil besætningen med meget stor sandsynlighed komme fra Spanien og dermed ikke være dækket af en overenskomst, siger Thilde Waast. 

Det er ikke bare på ruten København-Malaga, at der kan være Norwegian-personale uden overenskomst. 

- Det er en tilsnigelse, når Norwegian bryster sig af at have overenskomster, for det er kun cirka halvdelen af piloterne og stewardesserne, som er dækket af overenskomster, siger Thilde Waast. 

Spansk personale uden overenskomst

Avisen.dk har forelagt kritikken af det omtalte Facebook-opslag for Daniel Kirchhoff, som er informationschef for Norwegian i Danmark.

Af chefens svar fremgår, at piloter og stewardesser på flyselskabets baser i Spanien ikke er dækket af overenskomster, da de ikke har organiseret sig.

- Ruten mellem København og Malaga opereres af både vores medarbejdere ved baserne i Danmark og Spanien. Norwegian har dansk overenskomst for vores piloter og kabinepersonale baseret i Danmark, og skulle medarbejderne i Spanien ønske at organisere sig, ser vi positivt på dette, skriver Daniel Kirchhoff til Avisen.dk.

Stor forskel i udgifter

For Norwegian er der stor forskel i udgifterne til personale alt afhængig af, om personalet er dækket af overenskomst eller ej. 

- Det er langt billigere for Norwegian at have en stewardesse til at arbejde ud fra en lufthavn i Spanien end i Skandinavien. To-tre spanske stewardesser koster til sammen ikke mere for Norwegian end én stewardesse med base i Skandinavien, så vidt jeg har hørt, siger Thilde Waast. 

Den store forskel skyldes ifølge Thilde Waast ikke kun forskelle i leveomkostninger mellem Spanien og Skandinavien. 

Norwegians informationschef, Daniel Kirchhoff, skriver til Avisen.dk, at man gerne indgår i dialog om at tegne overenskomster. 

- Både i England og Spanien samt på langdistancebaserne har der været tiltag til lokal organisering, og er det et ønske fra medarbejdernes side, så forholder vi os selvfølgelig positivt til dette, skriver Daniel Kirchhoff til Avisen.dk.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.