Flypersonale frygter ikke lavprissamarbejde: Vi skal se muligheder

Flyvebranchens Personaleunion hilser samarbejde mellem Ryanair og Norwegian velkommen. Fagforeningen håber, samarbejdet kan presse Ryanair til overenskomst.
Næstformand i Flybranchens Personaleunion Anders Mark Jensen ser optimistisk på samarbejde mellem Ryanair og Norwegian
Næstformand i Flybranchens Personaleunion Anders Mark Jensen ser optimistisk på samarbejde mellem Ryanair og Norwegian Foto: Henning Bagger/scanpix og Joan Dall/pressefoto

Umiddelbart lyder det som en nyhed, der vil få fagforeninger til at ryste i bukserne.

Ryanair, der er kendt for manglende overenskomst og dårlige arbejdsforhold, indgår samarbejde med Norwegian.  

Alligevel er der hverken rysten i buksen eller bæven i stemmen, da Avisen.dk fanger Anders Mark Jensen, der er næstformand i Flyvebranchens Personaleunion (FPU):

- Det er to selskaber, der er kendt for at omgå regler og presse løn og arbejdsvilkår, så selvfølgelig jubler vi ikke, men jeg er optimistisk, for det giver også nogle muligheder. Selvom det ikke er for alle medarbejdere, så har Norwegian overenskomst. Det her samarbejde kunne være starten på noget, der ender i et fagforeningssamarbejde eller overenskomst hos Ryanair, siger Anders Mark Jensen.

Han er kritisk over for samarbejdet, men påpeger, at i takt med, at Ryanair arbejder sammen med flere selskaber, der har overenskomst, kan selskabet blive presset til selv at tegne en.

Slet ikke overrasket

Samarbejdet mellem de to lavprisselskaber går ud på, at Ryanair skal flyve Norwegians kunder fra mindre til større lufthavne. Herfra kan de flyve videre med et af Norwegians langdistancefly.

Ligesom Anders Mark Jensen ikke frygter samarbejdet, er han heller ikke overrasket over beslutningen:

- De har talt om det i mange år. Ligesom de store netværksselskaber, så mærker de presset i branchen, så de er nødt til at slå sig sammen, siger Anders Mark Jensen.

Ned eller op ad sølet

I Danmark har Ryanair været i store konflikter med fagbevægelsen. Derfor affødte det stor kritik, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fløj med flyselskabet.

Den ballade udnyttede Norwegian, da statsministeren næste gang skulle flyve med et af selskabets fly.

På Facebook bød Norwegian statsministeren velkommen ombord og understregede, at de ansatte hos det norske selskab arbejder under overenskomst. 

Kort efter viste det sig dog, at det hovedsageligt var medarbejderne i Norden, der var dækket af en overenskomst, mens det ikke gjaldt for mange af Norwegians medarbejdere i resten af verden.

FPU organiserer ikke Norwegians medarbejdere, der har fagforening i Norge. Avisen.dk har kontaktet den norske fagforening Parat, der repræsenterer dele af Norwegians medarbejdere, men har ikke fået noget svar.

Anders Mark Jensen erkender, at forholdene i Norwegian kan blive meget bedre, end de er nu. Derfor må fagforeningerne ikke ligge på den lade side, når et selskab som Norwegian indgår samarbejde med et selskab, der slet ikke har overenskomst: 

- Men man kan sige, at når Ryanair starter samarbejde med et firma med overenskomst, så er der et potentiale, siger Anders Mark Jensen og tilføjer om den positive tilgang:

- Vi skal ikke se begrænsninger, men muligheder. Chancen for, at vi kan komme tættere på en overenskomst, er der.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.