Ali og Ahmed dropper Danmark: I har et dårligt ry

Der er flere muligheder i Finland, fortæller tre af de flygtninge og migranter, der er kommet til Danmark de seneste døgn. Og det er en af grundene til, at de ikke ser Danmark som andet end en mellemstation.
Ali Ahmed (th.) er udmattet, for han har ikke sovet i seks dage
Ali Ahmed (th.) er udmattet, for han har ikke sovet i seks dage Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk

23-årige Moataz Jalal, 18-årige Ali Ahmed og 21-årige Ahmed Talib kender ikke hinanden, men de har alle tre tilfælles, at de er rejst og flygtet fra Irak til Europa inden for den seneste måned.

De deler også det samme ønske om at ende den lange rejse i Finland. På Hovedbanegården i København får Moataz Jalal torsdag hjælp af nogle af de mange frivillige, der står klar til at guide de nyankomne flygtninge og migranter, efterhånden som de ankommer med toge eller i privatbiler fra Rødby eller Tyskland.

En mand, der taler arabisk, fortæller Moataz Jalal, at han skal skynde sig. Der kommer et tog, der kører til Malmø inden for få minutter. Moataz Jalal forlader gruppen af frivillige, der deler vand og plastikposer med frugt og smurte sandwich ud for at gå mod den perron, den arabisk talende mand har udpeget. Han skal nemlig så hurtigt som muligt ud af Danmark, så han kan komme videre mod Finland.

Moataz Jalal vil til Finland. Her kan han fortsætte sine studier. Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk.

- Jeg er bange for at blive tvunget til at blive i Danmark eller Sverige, men begge lande er bare mellemstationer for mig. Mit mål er Finland, siger Moataz Jalal til Avisen.dk.

Og han er ikke i tvivl om, hvorfor det netop er Finland, der skal være hans slutdestination.

- Jeg vil til Finland, fordi jeg vil forsætte mine studier i Business Administration. Min onkel er i Finland, og han har fortalt mig, at der er gode uddannelsesmuligheder i Finland. Der har jeg en fremtid. I Irak har jeg ingen fremtid, men jeg vil noget med mig selv, jeg vil blive til noget, siger Moataz Jalal, der forlod Irak den 28. august.

Vil hjælpe kræftsyg mor

Udover håbet om en bedre fremtid for sig selv, er Moataz Jalal også taget afsted, fordi han håber på at kunne forbedre sine forældres situation.

- Min mor er meget syg af kræft, og jeg vil gerne sende penge hjem eller sørge for, at de også kan komme til Finland. Jeg vil bare gøre noget for hende, fortæller han.

Moataz Jalal kommer med et tog til Malmø Centralstation, hvor der sidder mange andre flygtninge. Nogle på bænke, andre på det fedtede gulv. Uden for stationen er der enkelte flygtninge, der sætter sig i en stol foran en hvid varevogn fra Røde Kors, for at få ordnet trætte og opsvulmede fødder.

Tæt på varevognen er fem unge drenge ved at skære tomater til et fladbrød, de har fået fra nogle svenske frivillige.


Ali Ahmed (th.) er udmattet, for han har ikke sovet i seks dage. Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk

På stenen sidder også Ali Ahmed og stirrer stift ud i luften, som om alting var ham ligegyldigt. Måske skyldes det træthed. Han har ikke sovet i seks dage, fortæller han.

- Den her lange rejse, hvor jeg nu igennem en måned har rejst ned igennem Europa, har gjort mig træt og måske også i dårligt humør, siger han. I lommen knuger han en billet til Stockholm. Den kan føre ham videre til Finland, som han elsker.

Venner og familie advarer om Danmark

Til gengæld er han ikke glad for Danmark, for hans syv timer i Danmark var fyldt med problemer, fortæller han.

- Jeg hader landet Danmark. Mine venner i både Finland, Tyskland, Belgien og Østrig har fortalt mig, at jeg ikke skulle tage til Danmark, fordi folk ikke er søde og ikke behandler muslimer ordentligt, siger Ali Ahmed.

Selvom han har et klart mål for, hvor han vil søge asyl, er han mindre specifik, når det kommer til, hvilket håb han har for fremtiden.

- Hvad som helst, siger han og ser igen ligefrem uden at fortrække en mine.

En tredje ung iraker, der netop er ankommet med et tog fra Danmark til Malmø er Ahmed Talib. Han skal også videre til Finland, da halvdelen af hans familie befinder sig der.

Og ligesom Ali Ahmed har han også hørt, at det er mere fordelagtigt at havne i Finland end Danmark.

- Min familie fortalte mig, at Finland er bedre end Danmark. Jeg har hørt, at Danmark ikke er så godt et land. Det er der mange mennesker og flygtninge, der har sagt, siger Ahmed Talib.


Ahmed Talib (tv.) tog afsted fra Irak sammen med sin bedste ven. De har fulgtes ad hele vejen, og nu er de snart fremme ved deres mål - Finland. Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk

Ahmed Talib rejste fra Iraks hovedstad, Bagdad, fordi han ikke længere følte sig tryg i sit hjemland.

- I Bagdad var der hele tiden bomber, og hver dag var jeg bange for at blive dræbt, siger han.

Han har hørt, at der kun er seks måneders behandlingstid for familiesammenføring i Finland, og det er tiltrækkende, for han vil gerne hurtigst muligt have sine forældre til Finland.

Han savner sin familie, og derfor er der især én ting, han ser frem til ved at komme til Finland.

- Min storebror er i Finland, og ham glæder jeg mig meget til at se, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.