Ahmed fra Irak: Jeg vil bare til et sted med fred

For irakiske Ahmed Talib, der har rejst i over en måned, er Danmark og Sverige kun en vej videre. Han drømmer nemlig om at ende i Finland.
- Jeg vil ikke noget bestemt med mit liv. Jeg vil bare være et sted, hvor der er fred, siger 21-årige Ahmed Talib (tv.), der er rejst fra Irak mod Finland sammen med sin ven.
- Jeg vil ikke noget bestemt med mit liv. Jeg vil bare være et sted, hvor der er fred, siger 21-årige Ahmed Talib (tv.), der er rejst fra Irak mod Finland sammen med sin ven. Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk

I en måned har den 21-årige Ahmed Talib knoklet sig ned igennem Europa. Efter cirka et døgn i Danmark er han ankommet til Malmø Centralstation, hvor han efter tre dage uden mad endelig har fået noget at spise.

Han er lettet og glad over at være kommet til Sverige, men hans flugt er ikke slut, for han skal videre.

- Jeg vil til Finland, for der er min bror, siger Ahmed Talib til Avisen.dk.

Ahmed Talibs 26-årige bror er ikke den eneste, der venter ham, hvis han når til Finland. Halvdelen af hans familie befinder sig i Finland. Den anden halvdel er tilbage i Irak.

På flugt med sin bedste ven

Ahmed Talib og hans ven har krydset mange grænser, før de kom til Danmark og Sverige. På fods og med taxa og bus har de været igennem Tyrkiet, Grækenland, Makedonien, Serbien, Ungarn, Østrig og Tyskland.

Undervejs er der opstået mange ubehagelige situationer, især i Ungarn, hvor de så politifolk, der slog andre migranter, fortæller Ahmed Talib.

Hele turen han har rejst sammen med sin jævnaldrende ven. De kigger på hinanden og griner, da de skal forklare, hvor længe, de har kendt hinanden. Med udstrakte håndflader viser de, at de kun var på højde med et to-års barn, da de lærte hinanden at kende.

De plejede at være naboer i Iraks hovedstad, Bagdad, og i den seneste måned har deres forældre holdt hinanden ajour med, hvor langt deres sønner var nået, hvis en af familierne hørte fra dem.

Hans forældre støtter, at han er taget til Europa og gav ham penge og et budskab om, at Allah ville passe på ham, da han forlod sin familie, fortæller han.

- Det var først, da vi kunne ringe for at fortælle, at vi var i Tyskland, at mine forældre begyndte at slappe af, fortæller Ahmed Talibs.

Men de ville ikke blive i Tyskland.

- Jeg har hørt, at Tyskland er godt, hvis man kommer fra Syrien, men for irakere er Finland bedre, for der tager det kun seks måneder at blive familiesammenført, siger Ahmed Talib.

Nægtede at gå fra togperron

Det havde heller ingen interesse at søge om asyl i Danmark, hvor drengene opholdte sig i lidt under et døgn. De ankom fra Tyskland om aftenen og kom først videre klokken seks den efterfølgende morgen.

Politiet tilbageholdte Ahmed Talib og flere andre flygtninge i Rødbyhavn på Lolland, men de nægtede at lade sig registrere. Det resulterede i, at opholdet i Danmark blev en blandet fornøjelse.

- Vi blev på en togperron. Det danske politi prøvede at få os til en skole, hvor vi kunne få mad, men vi nægtede. Vi ville bare blive på perronen, og viste dem vores skilte, hvor der stod, at vi kun ville til Sverige, siger Ahmed Talib.

Der var nogle frivillige, der forsøgte at komme med mad, men de kunne ikke så nemt hjælpe, fordi der var politi, der bevogtede de flygtninge, der blev på perronen, fortæller han.

Natten på togstationen var dog ikke årsagen til, at Danmark kun var en mellemstation for Ahmed Talib.

- Min familie fortalte mig, at Finland er bedre end Danmark. Jeg har hørt, at Danmark ikke er så godt et land. Det er der mange mennesker og flygtninge, der har sagt, siger han.

Han har desuden hørt, at der kun er seks måneders behandlingstid for familiesammenføring i Finland. Det, synes han, er attraktivt, da han gerne vil have, at hans forældre og lillebror på syv år også kommer til Finland.

Fra bomber til finsk fred

Ahmed Talib ville væk fra Irak, fordi han ikke længere følte sig tryg i sit hjemland.

- I Bagdad var der hele tiden bomber, og hver dag var jeg bange for at blive dræbt, siger han.

Og svaret på - hvad han søger i Europa - kommer prompte.

- Jeg vil ikke noget bestemt med mit liv. Jeg vil bare være et sted, hvor der er fred. Det eneste jeg vil, det er at leve et liv med fred. Og jeg håber, at min familie også kan komme til et sikkert sted, siger Ahmed Talib.

I Irak var han i gang med at tage en gymnasial uddannelse, og han håber at kunne forsætte med at studere, hvis han kommer til Finland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.