Administration 

Voldsmænd og mordere gør tilværelsen utryg for ansatte og beboere på åbne bosteder

Hvis du tror, at en behandlingsdom betyder, at man afsoner på en lukket psykiatrisk afdeling, tager du fejl. Flere og flere behandlingsdømte bliver i stedet placeret på åbne bosteder - også selvom de stadig er farlige og fortsætter med kriminalitet, stofmisbrug og truende adfærd, lyder det fra de ansatte, deres fagforening og Københavns Kommune. (Foto: Foto: Scanpix / arkiv.)

Kriminelle med en behandlingsdom havner i stigende grad på åbne bosteder i stedet for på lukkede psykiatriske afdelinger - også mens de stadig er farlige.

Han truede hende på livet med en kniv og fik en dom for det.

Han var psykisk syg, alkoholiker og beboer på Lindegården, hvor Kirsten Hansen arbejdede. Frem for at komme på en lukket psykiatrisk afdeling for at afsone den behandlingsdom, han fik for knivtruslerne, forsatte den stærkt ustabile mand med at være på det åbne bosted. Her blev han ved med at true de ansatte.

Manden er ikke et enestående tilfælde. Sådan lyder det fra fagforbundet FOA, Københavns Kommune og medarbejdere på Lindegården.

De ansatte på landets åbne bosteder for psykisk syge oplever at få flere og flere beboere med en behandlingsdom, hvoraf mange fortsætter med trusler, vold og kriminalitet - uden de ansatte kan stille noget som helst op. Det kan være domme for mord, voldtægt eller pædofili. Domme, som de ansatte ofte ikke oplyses om, når beboeren flytter ind.

- Problemet med det stigende antal retspsykiatriske patienter på vores bosteder er stort, siger socialborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S) til Avisen.dk. 

- Nogle af dem er meget voldsomme og har et stofmisbrug oveni, som gør dem kaotiske og uforudsigelige. De er meget syge og farlige og har gentagne tilbagefald til kriminalitet og misbrug. De ikke hører til på åbne kommunale bosteder, men skal være i regionernes psykiatri. I kommunerne er vi underlagt serviceloven og må end ikke låse døren. Det skaber stor utryghed for både medarbejdere og de andre beboere, fastslår han.

Kriminelle kan frit gå ud og ind

Fagforbundet FOA hører fra sine medlemmer, som arbejder på bostederne, at sammensætningen af beboere har ændret sig de seneste år.

Der er kommet flere med voldelig adfærd samt flere med misbrug og behandlingsdomme.

Det skaber utryghed, både i forhold til de ansattes egen sikkerhed, men også i forhold til de andre beboere og lokalområdet, i og med at beboerne kan færdes frit, fortæller Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA, til Avisen.dk.

- Det er en forholdsvis lille, men voksende gruppe, som skaber meget bekymring hos de ansatte, og er meget tidskrævende, siger hun til Avisen.dk.

Den tidligere medarbejder på Lindegården Kirsten Hansen fortæller, at det har krænket hendes retsfølelse, at manden trods dommen forsat kunne bo på den åbne institution:

- Jeg var rystet over at høre det. Han kan gå frit ud og ind, har nem adgang til alkohol og kan let anskaffe sig en kniv igen. De ansatte kan ikke engang tvinge ham til at tage sin medicin. Det er fortvivlende, hvad der sker for vores retssystem, siger hun.

Mord, seksualforbrydelse og bankrøveri

Den skræmmende udvikling bekræftes af dokumenter for Lindegården fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. Forholdene på Lindegården er kommet i fokus, efter en ansat på tragisk vis blev dræbt af en beboer i marts i år.

"Ledelsen er bekendt med, at beboergruppen har ændret sig på botilbuddet. Dette er en følge af færre sengepladser i psykiatrien og flere får anvist egen bolig. Gruppen, der bliver anvist til Center Lindegården, har således gennem de senere år skiftet karakter med mere misbrug og kriminalitet til følge," står der eksempelvis i et påbud fra Arbejdstilsynet fra 2014.

Fra det strakspåbud, Arbejdstilsynet gav Lindegården efter drabet i marts i år, fremgår det, at en del beboere er domsanbragte, og at det i det hus, hvor drabet fandt sted, drejer sig om cirka en tredjedel af beboerne.

"Som eksempel oplyser ansatte og ledelse, at to beboere har begået mord, andre for forrettet alvorlig legemsbeskadigelse, beskrevet som bestialsk vold mod andre mennesker, en har begået seksualforbrydelse, andre har begået bankrøveri og anden berigelseskriminalitet fx for at skaffe penge til stoffer," lyder det i papirerne fra Arbejdstilsynet.

Ude igen en halv time efter tvangsindlæggelsen

Det fremgår desuden, at to beboere, som er i familie, gennem to et halvt år terroriserede både ansatte og andre beboere med vold, seksuelle og grænseoverskridende kommentarer og ved at true og opsøge de ansattes familiemedlemmer. Trods politianmeldelser fortsatte problemerne.

Der er også nævnt eksempler på voldelige beboere, som personalet med politiets hjælp får tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling, men som i løbet af få døgn - i et tilfælde kun en halv time - er udskrevet og tilbage på bostedet, hvor den voldelige og truende opførsel fortsætter.

Selvom der følger betingelser med en behandlingsdom - for eksempel krav om at tage medicin og at holde sig fra kriminalitet - er der således ofte ingen konsekvenser, hvis den dømte ikke overholder betingelserne, oplever de ansatte.

Ekspert: Meget uheldigt 

Det er "meget uheldigt", at dømte kriminelle placeres på åbne bosteder, når de burde være på lukkede psykiatriske afdelinger, fordi de stadig er farlige. Det siger Flemming Balvig, juraekspert og tidligere professor ved Københavns Universitet.

- Det hedder jo netop en behandlingsdom, fordi de dømte er fundet uegnet til straf, men at det samtidig skal sikres, at de får den behandling, der skal til, og ikke kan lave flere unoder imens. Derfor bør de placeres under sikrede forhold som gør, at de ikke kan fortsætte deres kriminalitet, både for deres egen skyld, for personalets og for samfundets, siger han til Avisen.dk.

Han understreger, at det selvfølgelig ikke er alle behandlingsdømte, som det er nødvendigt at spærre inde - men at det bør afhænge af, hvorvidt de stadig er farlige, og ikke af, hvor mange ressourcer, der er i psykiatrien.

- Det er manglen på ressourcer, som er ondskaben i det. Det har længe været en tendens, at psykisk syge skal behandles ambulant frem for blive indlagt. Samtidig bliver flere dømt til behandling, så ressourcer og sengepladser er ikke fulgt med. Det er for mig at se et politisk problem, siger han.

S-politiker: Mørketal skriger til himlen 

Det er et mørketal, hvor mange behandlingsdømte, som befinder sig på henholdsvis lukkede psykiatriske afdelinger og åbne socialpædagogiske bosteder.

Folketingspolitikeren Yildiz Akdogan er psykiatriordfører for Socialdemokraterne og efterspørger et overblik. Hun har efter det tragiske drab på Lindegården bedt justitsminister Søren Pind (V) komme med en redegørelse, der kan skabe klarhed over området.

- Jeg kan blive helt harm, både på vegne af de ansatte, de psykisk sårbare beboere og de pårørende. Derfor har jeg bedt om et overblik. Jeg håber så sandelig, at der findes tal på det, for ellers skriger det da til himlen, siger Yildiz Akdogan til Avisen.dk.

Flere dømte er ikke indlagt 

Der findes til gengæld tal, som dokumenterer, at et stigende antal behandlingsdømte befinder sig andre steder end på lukkede psykiatriske institutioner.

En rapport fra Sundhedsministeriet viser, at antallet af behandlingsdømte er tredoblet fra 1.445 personer i 2001 til 4.393 personer i 2014. Samtidig viser rapporten, at blot en tredjedel af de behandlingsdømte i 2014 var indlagt i psykiatrien - evt. i kombination med ambulant behandling - mens to tredjedele kun fik ambulant behandling - dvs. bor enten på bosted eller i eget hjem. I 2001 var hver anden behandlingsdømt indlagt.

Samtidig viser en rapport fra Justistministeriet, at en stor del af stigningen af behandlingsdomme skyldes sager om vold og trusler mod offentligt ansatte.

Ingen garanti på ryggen af psykisk syge 

Regionerne, som har ansvaret for de psykiatriske institutioner, tager problemet med vold, stofmisbrug og kriminalitet på bostederne meget alvorligt, forsikrer Charlotte Fischer, formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg. Hun mener dog ikke, at flere sengepladser på de lukkede psykiatriske afdelinger er løsningen.

- Der er jo stor forskel på behandlingsdømte. Langt fra alle er farlige. Så at sige, at de alle skal indlægges i psykiatrien, vil være forkert anvendelse af ressourcer, som kunne være brugt andre steder. Men det er klart, det skal afhænge af en lægefaglig vurdering, og jeg forventer, at læger ikke udskriver nogen, de mener er farlige. Ofte er det bare et svært skøn at foretage, for der er jo ikke hæftet en garanti på ryggen af en psykisk syg, siger hun til Avisen.dk.

skilt foran retten i lyngby
Krimi

Ville forskrække bilist:

Skød med pistol på

motorvej

fransk politi
Nyheder

Dræber mand: Ville

sætte ild til synagoge

person slukker brand
Nyheder

Børsen-branden:

Nu skal heltene hyldes 

to personer smiler
Nyheder

Orban: Premierminister

svæver mellem liv og død

skov med jagttårn
Krimi

Mand død efter

jagtulykke 

demonstranter på scenen
Nyheder

Cirkusrevyen afbrudt

af demonstranter 

strand
Nyheder

Varm weekend venter 

politibil med påskriften politi
Krimi

Vil straffe betjent efter

biljagt med 200 km/t

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FCM nedlægger FCK og spiller sig tættere på guldet

politibiler ved en vej
Krimi

Efterlyser flugtbilist efter påkørsel af to cyklister

en sur mand
Nyheder

Trumps eks-advokat udspørges om telefonfis 

Et regionaltog
Nyheder

Togkaos mellem Esbjerg og Odense

En hund på vej ud af en væg
Dyreliv

Lille hund fanget inde i familiens vægge

En dame pudser næse
Sundhed

Pollenallergi: Dette må du IKKE gøre

en reception med to medarbejdere
Rejser

Københavnske hoteller blandt verdens bedste

en pride-ballon
Nyheder

Copenhagen Pride mister flere sponsorer

Sort røg på en byggeplads
Krimi

Brand hos

Novo Nordisk

Mohamed Daramy ved siden af Rasmus Højlund og Joachim Andersen
Sport

Hjulmand bekræfter:

Spiller misser EM

David Copperfield
Nyheder

David Copperfield

beskyldes for

seksuelle overgreb

To private billeder af den unge pige.
Krimi

15-årig stadig forsvundet

- politiet på bar bund

Et Metrotog på en station.
Krimi

Teknisk problem:

Holder helt stille

Christian og Christopher Kjær begge i smoking
Kendte

Kjærs formue

formøblet

Retten i Nykøbing Falster
Krimi

Babydrab: Sag

mod mor opgivet

Krimi

Færdig med

undersøgelser

på Børsen

En kvinde taler i telefon
Nyheder

Skræmmende mønster:

Disse kvinder er

særligt udsatte

Jeff og Tilde på scenen.
Kendte

Jeff er blevet forlovet

Siden af en politibil
Krimi

18-årig i kritisk tilstand

efter fald fra altan

Kong Frederik og dronning Mary vinker på en balkon.
Nyheder

Kongens fødselsdag -

genopliver gammel

tradition

En person på en vægt
Sundhed

Næste generation af

vægttabsmedicin på vej

Holdet bag filmen
Film og TV

Trine Dyrholm 

høster roser

Nyheder

Skudt premierminister

er ved bevidsthed

efter operation

Nyheder

Færøerne:

Stemmer nej til fri abort

hakket oksekød
Nyheder

Nu igen: Trækkes tilbage

flere mennesker samlet
Nyheder

Til-Løkke med de 60 år:

En selskabelig dramaqueen

Mand og kvinde
Kendte

Tv-vært klar til bryllup

to mænd
Nyheder

Kæmper for sit liv

Mand og kvinde
Nyheder

Afslutter med kor

og bolsjestriber

portræt kvinde
Kendte

Annette Heick: Man må

godt blive provokeret

tegning af mand
Krimi

Drabstiltalt: Jeg fandt tape med Meng-DNA i naturen

biler
Nyheder

Tesla: Stiger 400

procent i Danmark 

portræt kvinde
Nyheder

Danmark får hård konkurrence

Nyheder

Premierminister

ramt af skud 

Krimi

Emilie Meng:

Kræver større beløb

solen og himmel set gennem blade
Nyheder

Officielt: Danmarks første sommerdag

Facade på butik
Nyheder

Kæmpe tøjkæde konkurs

Spækhuggere i vandet
Dyreliv

Spækhuggere angriber og sænker yacht

Sport

Kongeparret tog metroen

Solcellepark set fra luften
Nyheder

Rekordmange timer med negative elpriser

Cykelrytter jubler på podiet
Sport

Lavinefare aflyser Giroens højeste punkt

Kong Frederik griner
Kongelige

Kong Frederiks brøler

politibil spærrer vej
Krimi

Ung mand død i ulykke

Smilende kvinde
Kendte

TV2-stjerne var nøgenmodel

Dressurrytter på banen
Dyreliv

Tager fuldt ansvar for hestemishandling

Kø på motorvej
Nyheder

Her bliver trafikken slem

masser af mennesker på strand
Nyheder

Sommeren 2023 den varmeste i 2000 år

Skib sejlet ind i bro
Nyheder

Containerskib mistede strøm inden dødsulykke

en royalperson
Kongelige

Kongen ser ændringer
som nødvendige

et forelsket par
Kendte

Caroline Wozniackis

eks skal skilles

en kvinde kigger ind i kameraet
Nyheder

Pernille Vermund
anmeldt til politiet

en tennisspiller
Sport

Caroline Wozniacki forbigået

en tipskupon
Nyheder

Scorer kæmpe tips-gevinst:

- Jeg er stadig i chok

en haj i akvarium
Krimi

Endnu en haj er
fundet på gaden

folk i DNA-dragter
Kongelige

Kongepar trak

i DNA-dragter

luftfoto viser røg stiger op fra bygning
Krimi

Politiet advarer: 
Luk vinduer og døre

en pige
Krimi

15-årig efterlyst - har været væk siden weekenden

en kvinde læner sig op ad en container
Kendte

Ibi Støving får nyt job

en ø
Nyheder

Efter årtiers strid:
Ny motorvej vedtaget

en kvinde griner
Nyheder

Mette F. vædder

gerne mindst en øl

En sønderskudt politibil
Nyheder

Betjente dræbt under angreb på fangetransport 

en sanger på en scene
Film og TV

543.000 så Eurovision

et par med solbriller
Kongelige

Skandale: Harry og Meghans fond konkurs

Rækkehuse set fra luften
Kendte

TV 2-korrespondent scorer millioner på hussalg

Nyheder

Plakattavle vælter og dræber 14 fodgængere

Krimi

Korsørmand havde tape med Meng-DNA i sit hjem

et DR-logo
Film og TV

Du skal snart logge ind for at se DR

en metrotunnel
Nyheder

Cityringen lukker i pinsen

en tennisspiller på banen
Sport

Rune: Jeg mistede fuldstændig fokus

en vignet om fake websites
Nyheder

Ekspert: Internetsvindel kan sagtens stoppes

Priden igennem solfyldt København
Debat

Dyrby: Nul stolthed i Copenhagen Pride - de burde alle gå af