Zika-smittede kan være døde af relateret nervesygdom
Ifølge den britiske avis The Guardian, er tre zikasmittede i Colombia døde efter, at en mulig relateret sygdom har angrebet personernes nervesystem og givet dem lammelser. Foto: Felipe Dana/AP
Tre er døde af en nervebetændelse i Colombia. Alle tre var også smittede med zikavirusset.

Ifølge den britiske avis The Guardian er tre zikasmittede i Colombia døde, efter at en mulig relateret sygdom har angrebet personernes nervesystem og givet dem lammelser.

Der er tale om en form for nervebetændelse, der går under navnet Guillain-Barré, hvor kroppens immunforsvar angriber nerver og muskler.

Sygdommen giver tiltagende muskelsvaghed, som starter i fødderne og bevæger sig opad i ben og krop.

Omkring én ud af fem får også lammelse af vejrtrækningen, og i sjældne tilfælde kan man blive fuldstændig lammet.

Sundhedsmyndighederne i Colombias næststørste by, Medellín, rapporterede torsdag, at en mand og en kvinde var døde efter at have vist symptomer på Guillain-Barré. En anden mand døde sent i november, og alle tre er blevet testet positiv for zikavirus.

Til The Guardian fortæller Colombias sundhedsminister, Alejandro Gaviria, at der er registreret yderligere to dødsfald forårsaget af Guillain-Barré-syndromet. Personer som man også mistænker for at være smittet med zikavirus.

Derudover siger Alejandro Gaviria, at omkring 100 tilfælde af Guillain-Barré kan være relateret til zikavirusset.

Zikavirus menes at påvirke fostre, så de fødes med for små kranier og hoveder samt andre skader på centralnervesystemet. Risikoen opstår, hvis den vordende mor bliver smittet inden fødslen.

I alt er der registreret mere end 20.500 tilfælde af zikasmittede alene i Colombia, og mandag erklærede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, zikaepidemien for en global trussel.

WHO har derfor bedt om 25 millioner dollar til et seks måneders program, der skal bekæmpe zikavirus. Organisationen vil undersøge, om virusset kan spredes via sex og blodoverførsler.

/ritzau/