X Factors ægtepar: Vi er meget ærlige over for hinanden
Tomas og Anne Mette mødte hinanden i et soulband for 23 år siden. Foto: Martin Sylvest/Scanpix
Anne Mette og Tomas danner par privat, professionelt og nu også musikalsk.

Musikken bragte Anne Mette og Tomas sammen for 23 år siden.

Parret mødte hinanden i et soulband, og sød musik opstod.

Men med børn, familieliv og fælles firma blev musikken lagt lidt til side, men nu er den i fokus igen. Ægteparret udgør nemlig duoen Anne Mette og Tomas i årets "X Factor".

- Da vi var yngre, før vi fik børn, betød musik så meget for os begge. Det var en eller anden livsnerve, som har ligget i dvale alle de her år. Jeg har indimellem kunnet mærke en tomhed, fordi jeg manglede og savnede musikken.

- Når man er det sted i livet, vi er, er det ikke så tit, at vi får nye førstegangsoplevelser sammen, og dem har vi haft rigtig mange af nu i "X Factor", siger Anne Mette.

Det hele er meget overvældende, supplerer Tomas.

- Jeg tror ikke, at sproget helt rækker til at beskrive det. Vi er voksne mennesker, der ikke går og synes, vi er så fantastisk spændende og vigtige.

- Vi har fået børn, så de er vigtige nu, men her i "X Factor" bliver der nusset og dimset om os, griner han.

Selv om den 51-årige sangerinde og 46-årige sanger har dannet par i over to årtier, har et firma og to børn sammen, har X Factor-ægteparret lært nye sider af hinanden at kende.

Især Tomas er meget stolt af fru Anne Mette, der beskriver sig selv som lidt mere introvert end manden.

- Anne Mette kæmper nogle gange med, om hun nu er god nok, og her har jeg set hende tage teten og vokse med det, forklarer Tomas.

Også musikalsk har parret hørt nye sider af hinanden, og det er takket være komponisten Thomas Blachman, som er parrets mentor i "X Factor".

- Vi skulle lige snakke os ind på hinanden med det musik, vi godt kan lide, og det musik, han bød ind med.

- Vi kunne ikke forstå, hvad han kunne se i os til at begynde med, men det kan vi nu. Han har et kæmpe klarsyn, siger Anne Mette, som bliver suppleret af Tomas.

- Han har fundet nogle lyde frem i vores stemmer individuelt og sammen, som jeg aldrig har hørt før. Han er ærlig, utrolig begavet og sindssygt sjov.

Anne Mette og Tomas danner både par privat, professionelt og nu igen også musikalsk.

Kommunikation, ærlighed, respekt og en grundlæggende dyb kærlighed udgør kvartetten i parrets forhold.

- Vi har noget, der hedder "ruthless editing". Hvis vi synger dårligt, siger vi det, og det skal man være god til at tage imod også. Det skulle vi vænne os til i starten, men det er vi blevet bedre til nu, siger Tomas og fortsætter:

- Vi er også meget forskellige og har indrettet vores liv, så vi gør de ting, vi er gode til hver især, men selvfølgelig er der også overlap, forklarer han.

Parret har fundet balancen mellem kærlighed og kritik.

- Vi er gode til at snakke om tingene. Hvis der er noget, vi er kede eller trætte af, går vi ikke og putter med det, siger Anne Mette, mens Tomas tilføjer.

- De fleste ting, man kan være uenige om i et parhold, er altid lige meget. Der er meget, meget, meget få ting, som er ikke fuldstændig ligegyldige. Men hvis man hele tiden synes, man skal være enig, så mister man sig selv. Jeg tror, vi er gode til bare at være dem, vi er.

Anne Mette og Tomas har et e-lærings-firma sammen og bor sammen med deres to teenagebørn lidt uden for Aarhus.

"X Factor" sendes fredag aften klokken 20.00 på DR1.

/ritzau/