Whiskey-bæltet fyldt med ulovligt øst-arbejde

En række kontrolbesøg viser, at i Nordsjælland arbejder kun hver tredje udenlandske byggefirma lovligt.
Ulovlige udenlandske byggefirmaer stortrives i Nordsjælland.
Ulovlige udenlandske byggefirmaer stortrives i Nordsjælland. Foto: Colourbox.dk

Selvom det er nogle af Danmarks dyreste adresser, har Nordsjællænderne rekorden i brugen af østeuropæiske firmaer, der arbejder ulovligt i Danmark.

Det skriver Fagbladet 3F.

En række fagforeninger under BAT-kartellet har besøgt 700 byggepladser i Danmark, og resultatet er, at omkring halvdelen af de kontrollerede østeuropæiske firmaer arbejder ulovligt i Danmark, da de ikke har tilmeldt sig det lovpligtige RUT-register.

Og værst ser det altså ud i Nordsjælland, hvor to tredjedele af de kontrollerede firmaer arbejdede uden den lovpligtige registrering.

"Folk med rigtig mange penge er åbenbart ligeglade med, at arbejdet foregår i strid med alle regler," siger Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i 3F, til fagbladet.

"Firmaer, der ikke er registreret lovligt, ser vi ofte arbejde sort, de betaler ikke skat, og deres medarbejdere får en dårlig løn," siger han.

Også arbejdsgiverne i Dansk Byggeri kender til problemet på de dyre adresser.

"Vores medlemmer i Nordsjælland er mest presset af udenlandske firmaer. De kan lave arbejdet billigere, fordi de ikke følger spillereglerne i Danmark," siger specialkonsulent i Dansk Byggeri Søren Lange Nielsen til Fagbladet 3F.

Bedst ser det ud i Syddanmark, hvor tre fjerdedele af de kontrollerede firmaer var registreret korrekt.

Kilde: Fagbladet 3F

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.