Frede til jagt med omstridt direktør
Svineeksportøren, ejendomsspekulanten og multimillionæren Peter Tetzlaff, til højre, fotograferet med kronprinsen til mandagens kongejagt i Valby Hegn i Nordsjælland. Foto: Kristian Linnemann / POLFOTO
Kronprinsens ven, millionær Peter Tetzlaff, anklaget for at hyre polske håndværkere til 55 kroner i timen og lade dem bo under usle forhold.

Det var en storsmilende kronprins Frederik og ven, direktør Peter Tetzlaff, som mandag gjorde sig klar til kongelig jagt i Nordsjælland.

Men for få måneder siden var det en langt mere stram mine, der var at finde hos direktøren med den royale ven.

Her blev han mødt af en anmeldelse fra fagforeningen 3F for flere ulovlige forhold på hans gård på den nordlige del af Samsø, Issehoved 14.

Ifølge fagforeningen boede fire polske mænd i flere måneder i et nedlagt vaskerum under kummerlige forhold, mens de arbejdede til 55 kroner i timen med at renovere gården.

25. august sidste år mødte faglig sekretær Claus Ørskou fra 3F Transport, Logistik & Byg i Aarhus op på ejendommen sammen med en polsk tolk.

"Jeg talte med polakkerne om deres løn, og de viste mig, hvordan de boede under usle og primitive forhold," fortæller Claus Ørskou til fagbladet 3F.

Når den polske bygmester Henryk Kusiow og hans tre polske ansatte ikke arbejdede, sov de på campingsenge i samme lokale, hvor de lavede mad og spiste. Et defekt afløb fra en køkkenvask var udbedret med asbestplader.

3F anmeldte den ulovlige beboelse på gården og afbrænding af bygningsaffald og asbest til kommunen.

Samsø Kommune besøgte stedet syv uger efter anmeldelsen fra 3F, og da var polakkerne væk.

Den ulovlige byggeplads er også meldt til Arbejdstilsynet, fordi firmaet ikke er tilmeldt det såkaldte RUT-register.

3F's byggegruppe har beregnet, at Peter Tetzlaff har snydt de tre polakker for mindst 223.400 kroner. Det var ikke muligt for fagforeningen at hjælpe polakkerne, da de ikke er medlem af foreningen og ikke arbejder under en overenskomst.

Peter Tetzlaff ønskede dengang ikke at kommentere sagen over for Fagbladet 3F.

"Jeg har ikke pligt til at udtale mig. Det vedkommer ikke jer," lød det fra kronprinsens ven i november sidste år.

Kilde: Fagbladet 3F