Torsk med grøn chili og stegte ris med grøntsager
"Det bedste man kan gøre for sig selv er at spise fisk to gange om ugen, så her er en anden måde at tilberede fisk på. Inspireret af det asiatiske køkken. Og hvis man ikke er til torsk, kan man sagtens bruge lyssej eller kuller," Trine Hahnemann, der i anledning af weekenden ikke bare leverer en opskrift på aftensmad, men også på brød, der sparer dig for turen hen til bageren. Og som er sundt og billigt at lave selv.
Læs også: "God mad kræver slet ikke 28 ingredienser"
Ris:
- 400 g jasmin ris
- 6 dl vand
- 1 tsk salt
Honningmariande:
- 1 spsk. honning
- 1 finthakket grøn chili
- saft fra 1 lime
Fisk:
- 800 g torskefilet i mindre stykker
Grøntsager:
- 3 spsk. vindruekerneolie
- 1 fed finthakket hvidløg
- 1 lille courgette i små tern
- 1 gul peberfrugt i små tern
- 1 finthakket forårsløg
- salt og friskkværnet peber
Til servering:
- 50 g ristede mandelflager
Alle Trine Hahnemanns madopskrifter er til 4 personer.
Kog risene med salt i 10 minutter, lad dem derefter trække, til de skal bruges.
Kom honning, chili og limesaft i en lille gryde, og kog det let ind.
Kom torskestykkerne i et ildfast fad, og hæld lidt vand i bunden. Fordel honningmarinaden over fisken, drys med salt, og læg sølvpapir over fadet. Damp fisken i ovnen ved 200 grader i 5 til 7 minutter. Tjek, om fisken er gennembagt, ellers giv den et par minutter mere.
Kom imens olie i en gryde, og sauter alle grøntsagerne i 5 minutter. Tilsæt de kogte ris, og varm det hele godt igennem, smag til med salt og peber.
Server den dampede fisk drysset med mandler og de stegte ris.
Kold hævet hvedebrød:
- 15 g gær
- 7 dl koldt vand
- 1 spsk. groft salt
- 1 tsk sukker
- 1 spsk olivenolie
- ca. 800 g økologisk hvedemel
Til 2 brød.
Rør gæren ud i det kolde vand, tilsæt salt, sukker, olivenolie og mel, og ælt dejen, den skal være ret klistret. Læg den i en stor skål, hvor der plads til, at den hæver. Læg herefter låg på eller dæk skålen med film, og stil den i køleskabet natten over eller i 8 til 12 timer for at hæve.
Kom rigeligt med mel på hænderne, og form 2 brød. Sæt dem på en bageplade med bagepapir, skær 2-3 snit i overfladen, lad dem efterhæve til dobbelt størrelse. Sæt brødene i en 200 grader varm ovn, og bag dem i ca. 40 minutter. Bank på undersiden, det skal lyde hult, så er brødet færdigt. Sæt dem på en bagerist til afkøling.
Opskriften er fra Trine Hahnemanns kogebog '365 hverdagsretter', der udkom i 2009.
- 400 g jasmin ris
- 1 glas flyende honning
- 1 grøn chili
- 1 lime
- 800 g torskefilet
- 1 hvidløg
- 1 courgette
- 1 gul peberfrugt
- 1 forårsløg
- 50 g ristede mandelflager
Indkøb til hvedebrød
- 1 pakke gær
- 1 kg økologisk hvedemel