Webcams kan være første skridt
Grænserne rykkes for de unge, der leger med identiteten. For nogle kan salg af privatfotots eller webcam-optagelser få konsekvenser enten socialt. Andre går efterhånden længere for anerkendelse og penge

Porno hører ikke kun snuskede mandeblade og lokkende internetsteder til. Ungdommen har taget den til sig i blød form. På Arto og andre hjemmesider for børn og unge lokker pigerne med kavalérgange og glimt i øjet.

 

Nogle går sågar så langt på nettet som at smide tøjet eller sælge deres digitale fotoalbum. Forfatter Per Straarup Søndergård har skrevet om teenagere i den grå zone inden for prostitution, og han mener, at webcam-udskejelserne sagtens kan blive en glidebane.

 

»Der er helt sikkert en risiko ved det. Det med at vise sine bryster er meget harmløst, men når du først har sagt A, siger du måske B,« siger han.

Farlig striptease

På Arto kender man godt til fænomenet med ydelser gennem linsen. Redaktør Dan A. Poulsen fortæller, at flere piger er blevet spærret, hvis de har tilbudt deres billedgalleri for VIP-medlemskaber. Han mener, stripteasen kan have konsekvenser socialt set.

 

»Vi har hørt om nogle af de her situationer, som er blevet optaget på webcam, og så har hele skolen set det,« siger han.

 

Per Straarup Søndergaard ser nogle fællestræk hos de piger, der lader sig lokke og selv går aktivt ind i legen.

 

»På en eller anden måde har de her piger en usikkerhed, sårbarhed og brug for bekræftelse. Nogle af dem er isolerede i forhold til kammerater og har fundet et andet fællesskab på nettet og måske fået en ny identitet,« siger han.

 

Ifølge Anette Dina Sørensen, projektleder på Center for Ungdomsforskning, er webcam- og fotoudstillingerne et eksempel på, hvordan pigerne har fattet budskabet omkring, hvad mænd vil have, og hvordan de kan spille deres kvindelighed ud på.

 

»Det er nogle grænser, der ligger og glider her. Det er blevet o.k., at man stiller privatbilleder til salg, hvis du vil have noget. Det er blevet mere legitimt,« siger hun.

Ikke være en sexcentral

Selvom det er legitimt blandt de unge selv, tager Arto afstand fra det, siger redaktør Dan A Poulsen. Hverken at tilbyde sin krop eller lokke pigerne til det.

 

»Enten bukker pigerne under for det. eller fyren finder en anden, og vi har ikke oprettet Arto for at få en sexcentral. Det skal være et hyggeligt sted. og ikke for at teenagedrenge kan gøre sådan noget. Hvad pigerne vælger at gøre, er hendes eget valg, men hun skal ikke bruge vores side til det,« siger han og opfordrer de unge til at bruge anmelder-knappen, hvis de ser noget ulovligt.