Efter dramatiske VUC-lukninger: Nu skal minister forklare sig

Arbejdsliv
Efter nyheden om, at otte VUC-centre skal lukke, er undervisningsminister Merete Riisager kaldt i samråd. (Foto: Foto: Henning Bagger / Scanpix )

SF kræver svar fra undervisningsminister Merete Riisager, efter at det er kommet frem, at VUC-afdelinger i otte byer drejer nøglen om. Det er en lokal beslutning, om en VUC-afdeling skal lukke, siger ministeren.

Avisen.dk skrev tidligere, at 25 undervisningssteder var truet af lukning. Det er rettet til 13 undervisningssteder.

Nyheden om, at en række VUC-afdelinger i yderdanmark lukker på grund af dårlig økonomi, får nu flere oppositionspartier til at reagere.

SF's uddannelses- og undervisningsordfører Jacob Mark vil kalde undervisningsminister Merete Riisager (LA) i samråd for at stoppe besparelserne.

Lukningerne af VUC i Hirtshals, Ebeltoft, Brovst, Grindsted, Frederiksværk, Rudkøbing, Frederikssund og Varde betyder, at mange ufaglærte og kortuddannede får længere til et uddannelsestilbud.

- Der skal være stærke VUC-tilbud i hele landet. Min bekymring går på, at nogle af dem, der ikke har fået uddannelse, får sværere ved at komme i gang, siger Jacob Mark til Avisen.dk

SF-politikeren mener, at en del af VUC-problemerne skyldes Den Forberedende Grunduddannelse (FGU), som er et nyere uddannelsestilbud til unge under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse.

- Den uddannelse henter elever fra VUC. Jeg er glad for den, men vi glemte måske at lave en plan for VUCs fremtid, og her synes jeg ministeren sidder på hænderne, siger Jacob Mark.

Ud over de otte VUC-afdelinger, som står til at dreje nøglen, er 13 undervisningssteder andre steder i landet "sårbare over for lukning", da de i skoleåret 2019/2020 har færre end 100 elever, vurderer organisationen Danske HF og VUC over for Ritzau.

Det fremtidsperspektiv bekymrer Socialdemokratiets VUC-ordfører, Trine Bramsen:

- Desværre er lukningen af de otte afdelinger kun begyndelsen. I løbet af de næste tre-fire år risikerer vi, at VUC-afdelinger i større byer også må lukke. Og det er ikke steder, hvor man står med blot 10-15 elever, men med 100 elever, siger Trine Bramsen.

Hun tilføjer, at det 'selvfølgelig skal give mening' at drive en VUC-afdeling, hvis elevtallet er vigende. Hun vil således ikke garantere, at alle eksisterende afdelinger overlever, hvis Socialdemokratiet overtager regeringsmagten efter det kommende valg. 

Men VUC-området skal have 'en økonomisk håndsrækning', og der skal gøres mere for at få flere elever ind. 

- Vi har sagt, at omprioriteringsbidraget (hvor uddannelsesstederne skal spare to procent årligt, red.) skal væk. Det er et spørgsmål om at sikre, om man vil have uddannelser tæt på, hvor folk bor,  siger Trine Bramsen.

I en mail til Avisen.dk skriver undervisningsminister Merete Riisager, at 'alle Folketingets partier skrev under på FGU-aftalen og var klar over, at det ville få konsekvenser for VUC i landdistrikter,' når der bliver flyttet aktiviteter fra den ene uddannelse til den anden.

- FGU skal komme eleverne til gavn, men jeg er opmærksom på, at der venter vanskelige beslutninger for det enkelte VUC, ikke mindst fordi målgruppen har gode beskæftigelsesmuligheder i øjeblikket, skriver ministeren.

Og tilføjer:

- Derfor har vi i fællesskab afsat en pulje på 60 millioner til nødlidende VUC'er, som blandt andet kan hjælpe afdelinger i udkantsområder.

Merete Riisager tilføjer, at regeringen vil gennemføre et samlet eftersyn af enkeltfagssystemet  - det vil sige Almen Voksen Uddannelse og HF-enkeltfag -  frem mod efteråret.

- Vi skal fortsat sikre adgang til et tilbud om voksenuddannelse, men det er i sidste ende en lokal beslutning, om en afdeling skal lukke, pointerer hun i mailen.

 

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand