Rosiner med insektlarver, marinerede sild med glasstykker, hønsesalat med bakterievækst og frosne hindbær mistænkt for at indeholde virus fra Kina.
Siden årsskiftet har Fødevarestyrelsen 126 gange måttet kalde et parti fødevarer tilbage – altså cirka et parti hver anden dag – fordi de var forurenede med bakterier, fremmedlegemer, ulovlige tilsætningsstoffer eller andre overraskelser, der gjorde dem uegnede som menneskeføde eller betød, at kvaliteten ikke var i orden.
Det er »uacceptabelt«, mener kampagneleder i forbrugerorganisationen Danmarks Aktive Forbrugere Jeppe Juul:
»Konkurrencen om at producere billige varer betyder, at producenterne hele tiden presser citronen. Tilskyndelsen til at svindle, fuske og springe over, hvor gærdet er lavest, er større end tidligere. Desuden er fødevareproduktionen blevet så gennem-industrialiseret, at der er større og større risiko for fejl og svindel,« siger Jeppe Juul, men tilføjer, at de mange tilbagetrukne fødevarer også kan være et udtryk for, at kontrollen er blevet bedre.
Fødevareberedsskabschef i Fødevarestyrelsen Kim Vandrup Sigsgaard mener ikke, at de 126 partier tilbagetrukne varer bør give anledning til bekymring hos forbrugerne:
»Der er hverken indikationer eller belæg for, at virksomhederne sjusker. I forhold til hvor mange varer der er på markedet, synes jeg ikke, det er mange varer, der bliver trukket tilbage. Man kan normalt godt gå ud fra, at det, man køber, er i orden,« siger han.
Kontrollen er fin
Men er der ikke noget, der tyder på, at kontrollen er for dårlig?
»Kontrollen er fin, og der bliver gjort et stort egenkontrol-arbejde i virksomhederne. Store virksomheder er meget opmærksomme på, at de varer, de har, lever op til kravene.«
Men hvorfor bliver der så ved med at dukke forurenede varer op i butikkerne?
»Det kan skyldes hændelige fejl, uvidenhed. At man har brugt en ingrediens, man ikke vidste var forbudt i Danmark eller EU. Der er også producenter, der har brugt tilsætningsstoffer, de har papir på er i orden. Senere finder de så ud af, at de er forurenede,« siger Kim Vandrup Sigsgaard.
Ifølge overlæge på Statens Serum Institut Kåre Mølbak er en af forklaringerne på de syge fødevarer, at vi importerer stadig flere eksotiske fødevarer fra udlandet.
»Flere eksotiske fødevarer betyder også flere eksotiske sygdomme. Man kan godt få turist-diarré uden at have været ude og rejse,« siger han.
• 22. august: Hasselnøddekerner med larver og spind.
• 21. august: Mistanke om shigella bakterier i importerede babymajs.
• 16. august: Jordbæryoghurt med dioxin.
• 10. august: Hakket kalv og svinekød med salmonella.
• 3. august: Pølser med ulovligt tilsætningsstof.
• 12. juli : Grillkyllinger med flere typer salmonella.
• 18. juni: Italienske salamier med nitrat.
• 15. maj: Tomat tern med E Coli bakterier.
• 10. maj: Marinerede sild med glasstykker.
Kilde: Udpluk af Fødevarestyrelsens liste over tilbagetrukne varer i 2007