VK-regering lod oliefirma bestemme egen skat
Hvis du kunne vælge, hvad ville du så betale 27 eller 61 procent i skat? Den valgmulighed fik stort amerikansk olieselskab. Foto: colourbox
Politiske hensyn har kostet det danske samfund over tre milliarder kroner, fordi tidligere minister Bendt Bendtsen (K) lod firma bestemme.

Hvis du kunne bestemme ville du så helst betale 61 eller 27 procent i skat?

Kun talblinde ville formentlig vælge at betale 61 procent i til skattekassen.

I 2003 fik oliefirmaet Hess det bizarre valg under ledelse af daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K). Ikke overraskende valgte firmaet løsningen med at betale 27 procent i skat, skriver Politiken.

Skatte-tag selv bordet har nu kostet statskassen 3,1 milliarder kroner, lyder vurderingen, efter avisen har gennemgået regnskaber.

Årsagen til at VK-regeringens økonomi- og erhvervsminister lod firmaet selv bestemme sin skattesats var politisk. Det fortæller en anonym kilde tæt på sagen.

"Man kunne have beskattet dem højere, hvis man havde villet. Det var en politisk vurdering," siger kilden til Politiken.

Gribes der ikke ind, så kan Hess til og med år 2027 slippe billigt i skat.

Socialdemokraternes energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil er rystet.

"Det er fuldstændig åbenlyst, at den tidligere regering ikke var villig til at se på, hvordan man for alvor fik mere ud af den olie, der retmæssigt tilhører danskerne," siger hun til Politiken.

Ifølge Anita Rønne, lektor i energiret på Københavns Universitet, kan staten godt kræve, at Hess nu punger ud med den fulde skattesats.

"Rettighedshaverne er underlagt den til enhver tid gældende beskatning, herunder kulbrintebeskatning, og den kan man naturligvis altid ændre, hvis man har et folketingsflertal bag sig," siger hun til avisen.

Sagen kommer i kølvandet på regeringen og Enhedslistens beslutning om at lave et serviceeftersyn på aftalen om olien i Nordsøen.

Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Bendt Bendtsen og Hess.

Kilde:Politiken