Vismænd: Sorte udsigter for boligejerne
De mange danske boligejere kan se frem til faldende priser mindst to år endnu, ifølge vismændene. Foto: Boliga.dk og Blom
Frem til 2013 falder huspriser med ti procent, siger vismændene. Boligejerne kan komme i klemme, forklarer boligøkonom.

Prisen på de danske mursten rasler ned. Både i år og i den nærmeste fremtid.

Det vurderer vismændene i Det Økonomiske Råd i en dugfrisk rapport om dansk økonomi.

I rapporten skriver vismændene, at de forventer et fald på huspriserne i år på fem procent. Frem til 2013 regner de med et fald på helt op til ti procent af de reale boligpriser, hvilket vil sige, at inflationen er modregnet i boligens værdi.

Vismændenes vurdering stopper ved 2013, men der er intet lys for boligejerne umiddelbart efter, vurderer boligøkonom Jens Lunde fra CBS.

"Det mest sandsynlige, er, at der ligger et betydeligt prisfald fortsat efter 2013, fordi markedet endnu ikke er i balance efter de store prisstigninger op til 2007," siger han til Newspaq.

Det døde boligmarked kommer i rapporten til udtryk ved at få køber hus lige nu, selvom det er billigt at låne penge. Samtidig stiger tvangsauktionerne og huse står til salg længere end sædvanligt.

De faldende priser kan vise sig at være katastrofale for de danske boligejere, som er de mest forgældede i OECD-landene.

"Faldende boligpriser kombineret med en tårnhøj gæld er en ulykkelig cocktail," forklarer boligøkonomen.

Omkring halvdelen af boligejerne de afdragsfrie realkreditlån, og når de giver højere betalinger efter 2013, så vil mange gerne lægge deres lån om. Men det kan de ikke, forklarer Jens Lunde.

Det skyldes, at deres boligpris er faldet. Det vil tvinge en del ud at skulle klare nogle meget stærkt stigende betalinger på boliggælden.

Vismandsrapporten viser også generelt dystre udsigter for økonomien, hvor de nedskriver forventninger til den økonomiske vækst. Det kan få renten i vejret, hvilket rammer boligejerne med rentetilpasningslån.

"En stigende rente og en høj gæld truer, og det er pinedød alvorligt, fordi, hvis det hele ramler samme, så kan der virkelig være mange boligejere, som kommer i klemme," siger Jens Lunde.

To tredjedele af den danske ejerboliggæld består af rentetilpasningslån.