Vildt! Så mange klip har vi fået i kørekortet
Denne bilist kan først smile tre år efter et klip i kørekortet, der udløber klippet nemlig. Foto: Colourbox
Siden klipordningen startede, har danskerne høstet mere end 450.000 klip i kørekortet. De fleste for høj fart.

Når danske billister får klip i kørekortet for at køre råddent i trafikken, handler det som regel om, at de har trykket for hårdt på speederen.

Høj fart tegner sig for cirka 80 procent af alle uddelte klip, siden klipordningen så dagens lys tilbage i efteråret 2005.

Alt i alt har danskerne høstet ikke færre end 467.699 klip i deres respektive førerbeviser siden dengang, viser en sammentælling fra Rigspolitiet.

På listen over de mest almindelige forseelser kommer - efter hastighedsovertrædelser - at køre over for rødt lys, farlige overhalinger samt børn i bilen, som ikke er spændt fast med sikkerhedssele.

- Alle fire kliptopscorere handler om sikkerhed i trafikken og kan spille en fatal rolle, hvis ulykken er ude, udtaler Allan Nyring, som er chef i Rigspolitiets nationale færdselsenhed.

Han har en række konkrete råd og opfordringer, så man slipper for klip i kørekortet og klækkelige bøder:

- Overhold fartbegrænsningen, kør over for grønt, overhal hvor du må og spænd dine børn godt fast. Det bidrager til din egen og andres sikkerhed, lyder det.

Et klip i kørekortet forældes efter tre år, men omkring 200.000 klip var "aktive for ganske nylig", oplyser Rigspolitiet.

Hvis man får tre klip i kørekortet inden for tre år, får man en betinget frakendelse af kørekortet, mens det sjette klip inden for tre år udløser en ubetinget frakendelse.

I første kvartal af 2012 blev der klippet 17.737 gange i danske kørekort. Cirka 14.000 handlede om høj fart.