Sommer er for mange lig med masser af melon, men der er altså en vigtig ting, som man bør gøre: Skyl melonen før du skærer den.
Det er Fødevarestyrelsen, som er ude med opfordringen på Facebook.
Her skriver styrelsen, at frugt og grønt - især fra udlandet - hvert år giver opkast og diarré hos flere forbrugere.
Det skyldes bakterier og virus, som ofte kommer fra forurenet vand og fra høstarbejdere med dårlig håndhygiejne eller fra transporten.
Advarslen gælder således også meloner. Derfor anbefales det, at skylle vandmeloner, honningmeloner, netmeloner og andre meloner, før du skærer dem ud med dine rene køkkenredskaber.
Der kan nemlig sidde mange bakterier uden på skallen, som kan følge kniven ned i frugtkødet eller ud på skærebrættet.
Fødevarestyrelsen anbefaler i øvrigt generelt, at al frugt og grønt bør skylles grundigt, inden du spiser det - eller begynder at skære i det.
Hvis man har købt en opskåren melon eller små stykker af den, er det bedst at opbevare den i køle- eller svaleskab. Og ofte skal man spise sin melon ret hurtigt.
Har man købt en hel melon, kan man gemme den både ved stuetemperatur eller i køleskabet, men pas på, at der ikke er for koldt i køleskabet. Melonen kan få frostskader og blive melet.
Og nu vi er ved meloner, så er der her en hurtig opskrift på en salat med feta og melon:
- Vask en vandmelon grundigt!
- Skær halvdelen af den ud på et rent skærebræt i ikke for små tern.
- Skær feta- eller god salatost ud i små tern og tilsæt.
- Rist solsikkekerner - eller pinjekerner - på en tør pande. Tilsæt salt efter smag.
- Lad kernerne køle af og drys dem i salaten.
- Efter smag kan man også tilsætte skyllede, friske spinatblade til salaten.
- Pynt med lime- og/eller basilikum-blade.
- Pisk en let olie-/eddikedressing til og enten hæld den over eller sæt den ved siden af.
- Nogen fortrækker den friske salat uden dressing, men du kan også vælge at dryppe balsamico (gerne den cremede udgave) ud over salaten.