Victor mistede hørelse: Nu 'hjernevasker' han kollegaer
- Alle de nye, der kom ind til den sidste fase af byggeriet i december, er blevet bombarderet med sikkerhedspåbud, fortæller Victor Gomes. Foto: Lars Holm Granerud
Den canadiske tømrer Victor Gomes sjuskede med sikkerheden i metroen, da han kom til Danmark. I dag giver han kollegerne gode råd. På fem sprog.

Da tømreren Victor Gomes i 2015 kom til Danmark for at arbejde på det enorme metrobyggeri, brugte han hverken høreværn eller beskyttelsesbriller.

I dag er canadiske Victor Gomes manden, der prikker kollegerne på skulderen og minder dem om, hvor vigtigt, det er at overholde sikkerhedsreglerne. Det var, mens han arbejdede under Københavns Hovedbanegård, at han selv blev indskærpet, at sikkerhedsreglerne skulle overholdes.

- Til at begynde med prøvede jeg bare at gøre mit arbejde og blev irriteret over, at der altid skulle være en, der fortalte mig tusinde småting, jeg skulle huske, når jeg arbejdede. Men efter lidt tid indså jeg, at det var vigtigt. Jeg lagde mærke til, at jeg havde mistet lidt af min hørelse, så når sikkerhedscheferne blev ved med at minde mig om, at jeg skulle bruge høreværn, gav det jo mening, fortæller Victor Gomes.

To gange om dagen blev han mindet om alle de sikkerhedsforanstaltninger, som han skulle tage. En gang inden han begyndte at arbejde og en gang efter frokost. Efter høreværnet kom brillerne på, så masken og til sidst begyndte Victor Gomes at minde sine kollegaer på det.

- Da jeg var ung, blev jeg altid irriteret på de gamle, der snakkede om sikkerhed, men nu er jeg selv blevet en af dem. Alle de nye, der kom ind til den sidste fase af byggeriet i december, er blevet bombarderet med sikkerhedspåbud. Men det bliver man nødt til, hvis de får det at vide to gange om dagen, sætter det sig i hjernen. Vi 'hjernevasker' folk med sikkerhed, siger han.

Tilbage i oktober 2015 da Victor Gomes begyndte at arbejde i metrobyggeriet, så ulykkesstatistikken ikke særlig god ud. De forløbne fire år havde der været 338 alvorlige arbejdsulykker, hvilket ifølge Copenhagen Metro Team var over 60 procent af landsgennemsnittet.

Skulle ulykkeskurven knækkes, var det nødvendigt med en særlig indsats. Sikkerheden skulle 'hamres' ind i hovedet på dem. 

- Danmark var et meget anderledes sted at arbejde end noget andet sted, jeg har været. I Tyskland skal hver arbejder selv stå for sikkerheden, hvilket betyder, der ikke altid sker så meget. Spanien er lidt bedre, men der fokuserede man på arbejdet ikke på sikkerheden som i Danmark, fortæller Victor Gomes, der har arbejdet en række byggeprojekter i Europa.

I dag arbejder Victor Gomes både som tømrer og er arbejdsmiljørepræsentant, som giver kollegerne gode råd til kolleger og holder sikkerhedsmøder med topledelsen. Hele fem sprog begår han sig på.

Victor Gomes taler fransk, engelsk, tysk og spansk. Plus portugisisk, som han 'fik ind med modermælken' af sine forældre, der er fra Portugal.  

- Jeg har rekorden i flest sprog her på stedet, og det gør, at jeg kan snakke med næsten alle. Mange polakker kan jo også lidt tysk, så dem kan jeg godt tale med. Og så minder italiensk og rumænsk jo meget om spansk og fransk, så jeg kan også forstå dem, men de kan ikke altid forstå mig eller også vil de ikke altid, griner Victor Gomes.