Verdens hurtigste mand blev diskvalificeret

100-meter-finalen endte i et antiklimaks for verdensrekordholderen, da han tyvstartede og blev diskvalificeret.
Skuffelsen var enorm, da den olympiske mester Usain Bolt blev diskvalificeret for at tyvstarte.
Skuffelsen var enorm, da den olympiske mester Usain Bolt blev diskvalificeret for at tyvstarte. Foto: Polfoto, (AP Photo/Matt Dunham) / POLFOTO

Der er en verden til forskel på de to billeder af den jamaicanske hurtigløber Usain Bolt, som den samlede atletikverden lige nu har i hovedet.

I 2009 slog han verdensrekorden i 100-meter ved VM i Berlin med den utrolige tid 9.58 sekunder. Usain Bolt løb distancen hurtigere, end nogen nogensinde havde gjort det, og sejrsbillederne løb kloden rundt.

I dag, to år senere, er billedet ændret til et af skuffelse. Usain Bolt skulle forsvare sin VM-titel ved VM i atletik i Sydkorea, men jamaicaneren tyvstartede og blev diskvalificeret med det samme.

I stedet vandt jamaicanske Yohan Blake finalen med tiden 9.92 sekunder og kan nu kalde sig verdens hurtigste mand.

Verdensrekordholderen kunne ikke forstå, at han netop havde spildt den unikke chance for at vinde VM-guldet to år i træk og gik frustreret rundt på stadion, efter kontrollørerne havde sendt ham væk fra banen.

Diskvalifikationen må betegnes som det værste nederlag i Usain Bolts karriere. I 2008 vandt han OL-guld i 100-meter og 200-meter med uhørt overlegne præstationer. Dengang satte han tydeligvis farten ned, før han var kommet over målstregen, men vandt alligevel i suveræn stil.

Reglen om, at løbere bliver diskvalificeret efter første tyvstart, blev indført i 2010, fordi flere løbere med vilje tyvstartede for at vinde en psykologisk fordel over deres modstandere. Reglen er siden blevet kritiseret for ikke at efterlade plads til menneskelige fejl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.