Venstre tvivler på effekt af højere olieskat
Aftalen om skat på olie i Nordsøen skal kæmmes med kam, siger klima- og energiministeren. Men Venstre tvivler på, at staten kan tjene på det. Foto: Stan Shebs/GNU Free/wikimedia
Staten har lovet kompensation til Mærsk, hvis man laver om på Nordsøaftalen. Derfor tvivler Venstre på effekten.

Staten får ikke gavn af at skrue op for olieskatten til Mærsk. Oliegiganten skal nemlig have kompensation for at staten piller ved aftalen.

Det siger Venstre skatteordfører Torsten Schack Pedersen, efter at klima- og energiministeren vil genåbne Nordsøaftalen for at lave et "serviceeftersyn".

"Hvis man nu får lyst til at lave en nålestikoperation, så ligger der nogle kompensationsbestemmelser, der gør, at jeg er stærkt tvivlende over for, om det reelt vil betyde et ekstra provenu for staten," siger Torsten Schack Pedersen til Newspaq.

Han vil ikke lægge hovedet på blokken, men som han læser Nordsøaftalen fra 2003, så skal staten betale Mærsk og andre selskaber i Nordsøen, hvis de øger skatten på oliegevinster. I dag betaler Mærsk omkring 60 procent af indtægten på olie i den danske undergrund.

Men stigende oliepriser har fået den radikale klima- og energiminister Martin Lidegaard til at genåbne aftalen, fordi Mærsk ifølge beregninger fra Enhedslisten har tjent ti milliarder mere end forventet.

Venstre frygter, at staten fremstår som en utroværdig partner for erhvervslivet ved en slingrekurs.

"Det Radikale Venstre er en del af aftalen, og så sent som i starten af oktober, afvise Martin Lidegaard at genåbne aftalen, fordi staten har en interesse i at fremstå som en troværdig aftalepartner,"

Serviceeftersynet af aftalen skal være færdig i august 2012, og både Finansministeriet, Skatteministeriet og Energi- og Klimaministeriet skal hjælpe til.