Venstre jagter gør-det-selv-mænd overalt i Danmark
FOTO: Anders Birger Schjørring/Scanpix
Byggemarkeder overalt i landet har søndag været mandsopdækket af kandidater fra Venstre, som vil genindføre håndværkerfradrag.

Danskere på indkøb efter fliser til indkørslen, brædder til terrassen eller en ny boremaskine fik i dag et valgløfte med i købet.

Folketingskandidater for Venstre har i løbet af søndagen mandsopdækket 25 byggemarkeder og et enkelt storcenter.

Her er gør-det-selv-folk og haveejere blevet mødt med et løfte om at genindføre Boligjob-ordningen - populært kaldet håndværkerfradraget.

VK-regeringen indførte selv ordningen i juni 2011, som blev aflivet af den røde regeringen ved udgangen af 2014.

Ifølge Venstres næstformand Kristian Jensen er det blandt andet vigtigt at genoplivet ordningen, fordi det skaber mere omsætning og flere job i små og mellemstore byggevirksomheder.

- Men vi vil også gerne give travle mennesker en hånd i hverdagen ved at gøre det nemmere at få gjort rent, pudset vinduer, ordnet have og repareret huset, siger han.

30.000 kroner i fradrag

Boligjob-ordningen betyder, at man kan trække udgifter til håndværkere, rengøring og havehjælp på op til 15.000 kroner fra i skat.

To voksne i en husstand får dermed mulighed for at trække op til 30.000 kroner om året fra i skat.

Ifølge Dansk Byggeri er ordningen blevet benyttet af over en halv million danskere og har skabt op imod 5.000 arbejdspladser i sin treårige levetid.

Brancheforeningen vurderer også, at ordningen har skabt hundredevis af lærlingepladser.

Hensynet til lærlingepladser er ifølge Kristian Jensen en af de vigtigste grunde til at genindføre fradraget.

- Vi kan se, at konsekvensen af nedlæggelsen har været, at der er forsvundet rigtig mange praktikpladser, og hvis vi skal have faglærte i fremtiden, så er håndværksfagene en af de store drivkræfter i forhold til at producere faglært arbejdskraft, siger han.

Koster 1,1 milliard

Men ordningen er langt fra gratis. Faktisk koster den 1,1 milliard kroner årligt. Men det kan der fint blive råd til, understreger Kristian Jensen.

- Pengene kommer fra, at vi har valgt at sige, at den offentlige sektor skal bevare den størrelse, den har i dag. Og det vil skabe et råderum i dansk økonomi, som vi vil bruge på lettelse af skatter og afgifter - blandt andet i form af boligjobordningen, siger han.

SR-regeringen har afvist at genindføre det populære fradrag, fordi der i mellemtiden er kommet godt gang i byggesektoren.

Også internt i Venstre har der været kritik af ordningen. Folketingskandidaten Kåre Traberg Schmidt kaldte det tidligere i år for "utidigt", at Lars Løkke Rasmussen vil genindføre en støtteordning, selv om der er kommet godt gang i samfundsøkonomien.

Venstre vil genindføre håndværkerfradraget med tilbagevirkende kraft, så boligejere kan benytte fradraget fra januar 2015.

via Listen To News