Vejle-blokade truer 35 andre restauranter
Hvis 3F beslutters sig derfor, så skal en lang række restauranter vende sig til synet af den røde fane. Claus Bonnerup/arkiv
Restauratører landet over kan ende med samme behandling som Vejlegården, fastslår 3F-forhandler.

De kontante metoder fra 3F's fagligt aktive i Vejle over for Vejlegården kan blive et forbillede til forfølgelse.

Det fastslår forhandlingssekretær John Frederiksen i 3F Privatservice og Restauration.

Sagen er nemlig den, at i alt 35 restauranter i København, Aarhus og Viborg i maj smed de ansatte, som var medlem af 3F, på porten i en såkaldt lockout.

"Selvfølgelig følger lokalafdelingerne dér meget nøje med i, hvad der sker på Vejlegården. De overvejer, hvilke skridt de nu skal tage," siger han.

Konflikt versus dialog

Vejlegården har fået stor opmærksomhed, fordi 3F i Vejle har gennemført en meget omfattende blokade. Mest opsigtvækkende var det nok, da trykkerimedarbejdere på den lokale avisen nægtede at trykke en annonce for restauranten.

Hvilke midler der skal anvendes mod de 35 restauratører bliver derfor i høj grad afgjort af udfaldet i Vejle.

"Hidtil har man holdt sig til mindre aktioner mod restauranterne, men om det fortsætter sådan, skal nu besluttes," forklarer John Frederiksen.

I korte træk står valget mellem en fortsat dialog med restauratørerne eller en optrapning af konflikterne med yderligere blokader, påpeges det.

"Fordelen ved dialog er, at forhandlingsklimaet er mere åbent. Men samtidig er det mit klare indtryk, at de lokaleafdelinger naturligvis følger interesseret med i udviklingen i Vejle," siger forhandlingssekretæren.

Restauranter siger helt farvel til OK

Det er pt. uvist om nogle af de 35 restauranter planlægger at indgå ny overenskomst med en alternative fagforening, eksempelvis Kristelig Fagforening (Krifa)

"Ifølge de oplysninger vi får, så har restauratørerne ikke søgt imod nye fagforeninger," konstaterer John Frederiksen.

Heller ikke Krifa's formand, Søren Fibiger Olesen, har kendskab til, at nogle af restauratørerne er søgt hans vej.

"Men det kan de jo nå endnu," påpeger han.