Vejen til en børnefri dobbeltseng
Dit barn bør faktisk ikke sove i samme seng som dig. Foto: Colourbox/Free
Dit barn bør aldrig sove i samme seng som dig. Heldigvis findes der nogle ritualer, der gør, at barnet nemmere falder i søvn i sin egen seng.

Beskeden fra Sundhedsstyrelsen er klar:

- Det sikreste sted for et spædbarn at sove er i sin egen seng i samme rum som sine forældre.

Det står i Sundhedsstyrelsens pjece "Sunde børn".

Men hvordan får man så sit barn til at tage turen mod drømmeland i sin egen seng?

Ifølge Helen Lyng Hansen, der er indehaver af netsundhedsplejerske.dk og forfatter til bogen "Helens bog om børn og søvn", handler det om at skabe ritualer, så barnet forbinder putning med noget trygt.

- Det skal ske gradvist, fra de er helt små, ved at indføre et ritual samtidig med, at man vænner dem til, at sengen er stedet, hvor de skal falde i søvn, forklarer hun.

- Når barnet er otte uger gammelt, begynder man at kunne indføre små ritualer i forbindelse med at putte barnet, forklarer Helen Lyng Hansen.

Disse ritualer behøver slet ikke være noget stort og særligt. Det er nogle helt almindelige ting som at give sit barn en ren ble, lidt mælk fra bryst eller flaske, svøbe barnet på en speciel måde, give dem en sut og kærtegne dem, mens man synger en sang.

- De der helt naturlige ting, vi gør, når de skal falde til ro, fortsætter Helen Lyng Hansen.

Når barnet så bliver tre-fire måneder, kan det være en god idé at gøre ritualerne til en mere fast del af aftenen.

- Genkendelighed skaber tryghed for barnet, forklarer Helen Lyng Hansen og drager paralleller til, når barnet bliver ældre og kan se den samme film eller læse den samme bog hundrede gange i træk.

Samtidig råder hun til, at forældre sørger for, at barnet ikke når at falde helt i søvn, mens det ligger med mors bryst eller flasken i munden. Barnet skal næsten være faldet i søvn og lige præcis nå at registrere, at det bliver lagt i sin egen seng.

Det er det samme, når barnet begynder at kunne sove på sit eget værelse. Det skal foregå stille og roligt ved at vænne barnet til det.

- Det er aldrig et spørgsmål om at tage en kold tyrker. Barnet skal gradvist vænnes til det nye, så barnet hele tiden er tryg ved det der foregår, forklarer hun.

Når barnet bliver ældre og nærmer sig de ti måneder, er det typisk, at barnet gerne vil underholdes. Helen Lyng Hansen forklarer, at børn i den alder typisk tror, at deres forældre altid skal underholde dem, når de er til stede.

Hvis barnet tror, I skal lege, når det er sengetid, har Helen Lyng Hansen er trick.

- Der kan man vælge at gå ud af rummet. Det skal kun være kortvarigt i et par minutter. Tit skal man kun gøre det to gange, så forstår barnet, at det er sovetid og ikke legetid.

Det er samtidig vigtigt at skelne mellem dit barns gråd. Hvis barnet er overtræt og græder, skal man ikke tage dem op. Her anbefaler Helen Lyng Hansen, at man beroliger dem, der hvor man ønsker, de skal sove, og så bør de stoppe med at græde og falde i søvn kort derefter.

Hvis det derimod er en ulykkelig gråd, hvor barnet rejser sig og løfter armene over hovedet, signalerer barnet, at det vil op til sine forældre. Her kan du tage barnet op af sengen og trøste, indtil barnet virker parat til at blive lagt i seng igen.

- Tryghed i forhold til sengen og putningen er alfa omega, lyder det fra Helen Lyng Hansen.

Fakta:

- Læg altid barnet til at sove på ryggen. Der er ti gange større risiko for vuggedød, hvis dit barn sover på maven som spæd.

- Man bør ikke tale med sine børn, når de vågner om natten og vil mades.

- Barnet kan blive overophedet om natten, hvis det sover i samme seng som sine forældre.

- Hvis du ikke har indført ritualer fra barnet var spæd, så fortvivl ikke. Du kan også begynde på dem, selv om barnet er 11 måneder.

Fakta: Sundhedsstyrelsen.dk og Helen Lyng Hansen.

/ritzau/FOKUS