Vejdirektoratet: De første robotbiler kommer i 2030
Vejdirektoratet forestiller sig at tilføje en ekstra vognbane på tresporede motorvejsstrækninger, der i myldretiden vil blive forbeholdt de selvkørende biler. Bildelingstjenesten Uber har også forsøgt sig med selvkørende biler i form af denne specialdesignede Volvo (Arkivfoto). Foto: Angelo Merendino/AFP
De første fuldautomatiske biler ventes at ramme markedet i 2030, vurderer Vejdirektoratet.

En række bilproducenter er allerede ved at teste selvkørende biler på offentlige veje.

På ottende år har Googles afdeling for selvkørende biler, der nu opererer under navnet Waymo, testet sine selvkørende biler i de amerikanske stater Arizona, Californien, Texas og Washington, hvor lovgivningen tillader forsøg med selvkørende biler.

Nogle af bilerne er selvkørende biler på såkaldt niveau 5, hvilket vil sige, at de kan betjenes uden en person bag rattet.

* Vejdirektoratet forventer at se de første selvkørende biler på såkaldt niveau 3 i 2018.

* Niveau 3-bilerne er ikke fuldautomatiske, men kan køre af sig selv på nogle veje under nogle forhold, men det kræver fortsat en chauffør bag rattet, der er klar til at gribe ind, når bilen beder om det.

* Næste generation, niveau 4-bilerne, kræver ikke, at en chauffør griber ind, men er fortsat kun selvkørende på nogle strækninger under særlige forhold. De forventes at komme på markedet i 2020.

* De fuldautomatiserede biler på niveau 5 ventes at kunne købes i 2030, vurderer Vejdirektoratet.

Kilder: Waymo, Vejdirektoratet.

/ritzau/