Varmeregningen falder med 1656 kroner i år
Der er godt nyt til landets 400.000 boligejere med eget naturgasfyr. Foto: Wodicka/WODICKA
Der er godt nyt til landets 400.000 boligejere med eget naturgasfyr. Regeringen har fjernet en afgift, og det kan mærkes på pengepungen.

1656 kroner.

Så meget sparer en familie med gasfyr med et almindeligt varmeforbrug på 1800 kubikmeter naturgas om året.

Den 1. januar 2015 trådte en ny lov i kraft. Den betyder, at der skal betales mindre i afgift for naturgas.

Det svarer til, at den samlede regning bliver ca. 12 procent mindre, end den ellers ville have været.

Det fortæller Ole Albæk Pedersen, adm. direktør i HMN Gassalg.

- Det er første gang i naturgassens historie, at statens afgifter på naturgas falder. Det er glædeligt, for vi har lidt under denne afgift, og naturgaskunder er forsvundet til fordel for fjernvarme, siger Ole Albæk Pedersen til Newspaq.

Med den billigere gas kan naturgas næsten konkurrere med fjernvarme, som en langt den mest almindelige varmekilde i Danmark, siger Ole Albæk Pedersen.

Ud over de 1656 sparede kroner som følge af den fjernede afgift, kan varmekunder glæde sig over faldende gaspriser og den milde vinter. De højere temperaturer vil betyde en reduktion af varmeregningen med yderligere 15 procent for varmeåret 2014-2015, der løber fra 1. maj til 1. maj.

- Så vejret kan man også glæde sig over, siger Ole Albæk Pedersen.

En gennemsnitsfamilie med gasfyr kan i år forvente en varmeregning på mellem 12.000-14.000 kroner.

Allan Malskær, der er formand for Parcelhusejernes Landsforening, mener, at gaskunder skal bruge de sparede penge fornuftigt.

- Det er en god idé at bruge pengene på at isolere og energi-renovere. 1600 kroner svarer til renterne af et energilån af betydelig størrelse. Så er man mindre afhængig af udsvingene i energipriserne. Samtidig nedbringer man CO2-forbruget, og naturgas-reserverne holder længere, siger han til Newspaq.

I 2050 skal alle naturgasanlæg være udfaset, fordi Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer.

- Som parcelhusejer med naturgas kan man lige så godt nu forberede sig på, at der kommer en anden opvarmningsform om nogle år. Så lad os allerede nu få isoleret huset og lagt fundamentet for jordvarme eller noget andet, siger Allan Malskær.

Fakta:

Sænkningen af energiafgiften er en del af den vækstpakke, regeringen vedtog sidste år sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten. Det er den udskældte forsyningssikkerhedsafgift, også kaldet brændeafgiften, der er rullet tilbage.

Trods faldende afgifter udgør moms og afgifter til staten dog fortsat 57 procent af forbrugernes udgift ved naturgas. Selve gassen udgør 32 procent af prisen, mens resten går til distribution, lager og transport.

HMN Naturgas er sammen med Dong Energy og Naturgas Fyn de tre hovedleverandører af naturgas herhjemme.

Newspaq