VORES VALG Valgsted afprøver elektronisk valg
Selvom vi inden længe kommer til at afgive vores stemmer elektronisk, vil det stadig se nogenlunde ud som herover. Foto: www.colourbox.com
På Frederiksberg Rådhus er det i dag muligt at afgive sin stemme elektronisk. Men stemmerne tæller ikke - endnu.

De har allerede forkortet køen til valgboksene betydeligt på Frederiksberg Rådhus.

Her registreres hver enkelt vælger elektronisk, i stedet for ved nummererede borde. I boksen sættes krydset dog stadig med kuglepennen. Lidt endnu, i hvert fald.

På vejen ud fra stemmelokalet bliver cirka 20 procent af vælgerne spurgt, om de har lyst til at sætte deres kryds en gang mere. Denne gang via en touchscreen i en anden boks i modsatte ende af lokalet.

Stemmerne, der afgives elektronisk, tæller ikke i det samlede valgresultat. Men boksene er sat op, så folk kan se, hvordan et elektronisk valg kunne foregå, fortæller en af bagmændene bag projektet, Jacob Gyldenkærne, til Newspaq.

"Boksene er sat op for at give vælgerne mulighed for at afgive deres elektroniske stemme i autentiske rammer. Det giver vælgerne en unik mulighed for at sammenligne en traditionel stemmehandling med en elektronisk," siger Jacob Gyldenkærne, der er partner i firmaet Aion, der har udviklet systemet sammen med Siemens.

Det elektroniske valg har været nævnt af og til på det seneste, og internettet er naturligvis blevet nævnt i den sammenhæng, men sådan behøver det ikke at være, fortæller Jacob Gyldenkærne.

"Det handler også om folkeoplysning. At fortælle folk, at et elektronisk valg ikke behøver at foregå derhjemme via nettet, men derimod vise, at man godt kan gøre valghandlingen elektronisk uden at ændre grundlæggende ved opbygningen."

Efter, man har afgivet sin stemme via skærmen, spytter computeren en lille papirlap ud, som viser, hvad man har stemt. Den folder man sammen og putter i en valgurne, præcis som man plejer.

25-årige Morten Klausgaard er en af dem, der har prøvet det nye system, og det var ligetil, siger han til Newspaq.

"Det virkede godt, og touchskærmen er som man kender den fra andre offentlige steder. Det er fint, hvis det kan hjælpe dem til at tælle stemmerne hurtigere op og få det hele til at glide hurtigere", siger han.

Jacob Gyldenkærne håber, at de første kommuner for lov til at gennemføre elektronisk valg ved kommunalvalget i 2013.