VORES VALG Valgplakater stjæler stemmer fra partifællen
Valgplakaterne tyvstjæler fra partikollegaen. Foto: Mie Brinkmann / POLFOTO
Forskning viser, at valgplakater flytter stemmer internt mellem kandidaterne og ikke fra de forskellige partier.

Kører man en lille tur fra Christianshavn til Nørrebro, møder man cirka 695 valgplakater på sin vej. Vel og mærke på den ene siden af vejen.

Og der er en grund til at man møder så mange valgplakater. De virker nemlig, omend tyvagtigt.

Forskning viser, at plakaterne er et af de mest effektive redskaber til at få flere personlige stemmer. Det sker dog på bekostning af stemmer til en partikollega.

"Man er langt mere tilbøjelig til at stjæle fra andre fra samme parti, end man er til at flytte stemmer fra et andet parti", siger Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet til Newspaq.

Det er altså ikke stemmer fra de konkurrerende partier man får, når man har været ekstra flittig med at hænge plakater op langs vejene.

Der er cirka 800 topkandidater opstillet til folketingsvalget, og mange af de 'kendte' kandidater kan man ikke stemme på, fordi man er i en anden valgkreds, end personen er opstillet i.

"Det gør, at man er lidt i vildrede med, hvor man skal sætte sit kryds, så derfor er valgplakater stadigvæk et meget vigtigt redskab til at skabe synlighed. De kan sagtens være med til, at det bliver den ene kandidat frem for den anden," siger Kasper Møller Hansen.

Og når man ikke kan få lov til at sætte sit kryds på sin favoritkandidat, så husker man tilbage til de photoshop-smilende hoveder langs vejkanten.

"Man sætter simpelthen sit kryds ved den kandidat, man kan huske fra lygtepælen," siger Kasper Møller Hansen.

Kun halvdelen af danskerne stemmer personligt.