Tæt på verden Valget aflyst igen: 1017 dage uden præsident
En russisk fredsbevarer i udbryderrepublikken Trans-Dniester dræbte 1. januar en student fra Moldova ved en grænseovergang. Det medførte en anti-russisk demonstration i Rumænien. AP Photo/Vadim Ghirda
EU-kandidat har været uden præsident siden 2009. Halvdelen af vælgerne læner sig mod EU - resten mod Rusland.

Siden midten af 2009 har Moldova været uden officiel præsident, og nu har Forfatningsdomstolen forkastet valget den 16. december og kasseret slutrunden den 15. januar.

Moldova har haft en fungerende præsident, Marian Lupu, men da parlamentet skulle udpege en præsident, fik han for det første for få stemmer og for det andet var valget uregelmæssigt.

Det er parlamentet på 101 valgte, der skulle udpege landets præsident. Af dem skal 61 stemme for præsidenten, for at vedkommende kan træde til. Lupe fik tre stemmer for lidt den 16. december.

Medlemmer af parlamentet viste deres stemmer for tv-kameraer, hvilket ikke er tilladt. Afstemningen skal være hemmelig. Derfor blev slutrunden den 15. januar også aflyst.

Det er nu op til parlamentet at arrangere en ny afstemning, skriver Novosti. Moldova har ikke adgang til havet og ligger mellem Rumænien og Ukraine.

Ikke så let

Moldova har to store partier, der trækker hver sin vej i udviklingen af det fattige land. Et er tilhænger af vesten og medlemsskab i EU. Et andet er kommunistisk, idet landet tidligere var en sovjetrepublik.

Moldova mistede sin præsident i 2009, fordi den siddende, Vladimir Voronin, repræsentant for det kommunistiske parti, trak sig tilbage. Lupu har tre gange tidligere forsøgt at blive præsident uden held, skriver Jurist.org.

Voronin og hans medlemmer af parlamentet vil overhovedet ikke støtte Lupu, men har antydet, at tiden måske er inde til at finde en kompromiskandidat, der slet ikke er medlem af parlamentet.

Valget til parlamentet i april 2009 var kontroversielt, idet Forfatningsdomstolen beordrede valgkommisionen til at foretage en omtælling. Kommunisterne fik 49,48 procent af stemmerne.

Der var klager over valgsvindel, men oppositionen fik ikke sin vilje om et omvalg. Europæiske valgkontrollanter havde ikke store indvendinger imod valget.

Et omvalg blev alligevel nødvendigt i juli for at finde flertal for en præsident, og her fik Voronins parti færre stemmer (44,69 procent). Han trådte tilbage den 2. september som midlertidig præsident, da stadig ingen kunne danne flertal for embedet.

[pagebreak]Udbryderområde

Moldova erklærede sig for en uafhængig republik i 1991, men en stribe af landet brød i 1990 fri og dannede sin egen lille republik under navnet Trans-Dniester langs floden Dniester op til Ukraines grænse. Området er hovedsagelig russisktalende.

Ved juletid var der anden runde af valg i den lille enklave, som ikke er anerkendt af verdenssamfundet som et selvstændigt land. Der bor en halv million mennesker, der er afhængige af russisk bistand og beskyttet af russiske tropper.

Selv om Rusland blander sig i udbryderrepublikkens forhold skriver Reuters, at den store nabo faktisk er ret træt af striden og gerne ser forhandlinger med Moldova. Støtten fra Rusland er 300 millioner dollars.

Den russisk støttede kandidat fik læsterlige tæv med kun 20 procent af stemmerne. Alle de andre gik til en uafhængig forretningsmand, Yevgeny Shevchuk. Den siddende Rusland-venlige præsident røg ud allerede i første runde.

Shevchuk ventes at kunne forhandle med Moldova og ikke mindst genoprette togforbindelser, så udbryderne igen kan eksportere deres gode brændevin. Den lille stribe land indeholder det meste af den gamle sovjetrepubliks industri.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.